Израел ще се изправи пред Световния съд по обвинения в геноцид в Газа

Израел ще се изправи пред Световния съд по обвинения в геноцид в Газа
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.01.2024
  • Share:

ПОСЛЕДНИ РАЗВИТИЯ

-Световният съд ще разгледа обвинението на Южна Африка за геноцид срещу Израел

-Южна Африка казва, че се противопоставя на „клането на народа на Газа“

-Нетаняху казва, че войната на Израел е срещу Хамас, а не срещу палестинците

- Израелският премиер се противопоставя на постоянната окупация на ивицата Газа

Израел се подготви да се защити в четвъртък пред висшия съд на ООН срещу обвиненията в геноцид в Газа, тъй като премиерът Бенямин Нетаняху за първи път публично отхвърли призивите на някои десни министри за трайна окупация на анклава.

 

Докато войната на Израел срещу бойците на Хамас бушува в Газа, където палестински служители казват, че 23 000 са били убити, Международният съд в Хага трябваше да започне двудневни изслушвания по дело, заведено от Южна Африка през декември, в което се твърди, че войната нарушава правилата от 1948 г. Конвенция за геноцида.

 

„Нашето противопоставяне на продължаващото избиване на хората в Газа ни накара като страна да се обърнем към Международния съд“, каза президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса в сряда по повод обвиненията в геноцид, отхвърлени от Израел и неговия основен поддръжник, Съединените щати.

 

„Като народ, който някога е вкусил горчивите плодове на лишаване от собственост, дискриминация, расизъм и спонсорирано от държавата насилие, ние сме ясни, че ще застанем от правилната страна на историята“, каза Рамафоса.

 

Mourners react next to the bodies of Palestinians killed in an Israeli strike, in Rafah

 

 

Mourners react next to the bodies of Palestinians killed in an Israeli strike, in Rafah

 

Interfaith prayer service in Cape Town for the success of the South African Government's genocide case against Israel

 

Interfaith prayer service in Cape Town for the success of the South African Government's genocide case against Israel

 

Palestinians inspect the site of an Israeli strike in Deir Al-Balah

Опечалените реагират до телата на палестинци, убити при израелски удар, на фона на продължаващия конфликт между Израел и палестинската ислямистка групировка Хамас, в Рафа, в южната част на Ивицата Газа, 10 януари 2024 г. REUTERS/Mohammed Salem

 

В продължение на почти половин век до 1994 г. бялото малцинство в Южна Африка наложи жестоко управление на чернокожото мнозинство в рамките на системата на апартейд на расово разделение.

 

В своето досие от 84 страници Южна Африка казва, че като убива палестинци в Газа, причинявайки им сериозни психически и телесни наранявания и като създава условия, "изчислени да доведат до физическото им унищожение", Израел извършва геноцид срещу тях.

 

Договорът от 1948 г. определя геноцида като "действия, извършени с намерение да се унищожи, изцяло или частично, национална, етническа, расова или религиозна група".

 

Преди изслушванията говорителят на израелското правителство Ейлон Леви каза: „Държавата Израел ще се яви пред Международния съд, за да разсее абсурдната кървава клевета на Южна Африка, тъй като Претория дава политическо и правно покритие на режима на изнасилвачите на Хамас.“

 

Изслушванията ще се занимават изключително с искането на Южна Африка за спешна заповед Израел да спре военните действия в Газа, докато съдът, известен също като Световния съд, изслушва делото по същество - процес, който може да отнеме години.

 

Колумбия и Бразилия изразиха подкрепата си за Южна Африка късно в сряда.

 

САЩ ПРИЗОВАВАТ ИЗРАЕЛ ДА ЗАЩИТИ ЦИВИЛНИТЕ

Израел започна своята офанзива, след като бойци на Хамас извършиха трансгранична атака на 7 октомври, при която според Израел 1200 души са били убити и 240 отвлечени.

 

Оттогава израелските сили опустошиха голяма част от Газа и почти всичките й 2,3 милиона души бяха прогонени от домовете си поне веднъж, причинявайки хуманитарна катастрофа.

 

Вашингтон, отхвърляйки претенциите на Южна Африка за геноцид, призова Израел да направи повече, за да защити палестинските цивилни.

 

„Твърденията, че Израел извършва геноцид, са неоснователни“, каза в изявление говорителят на Държавния департамент Мат Милър. „Всъщност тези, които жестоко атакуват Израел, продължават открито да призовават за унищожаването на Израел и масовото убийство на евреи.

 

Милър изрази подкрепа за „правото на Израел да се защитава срещу терористичните актове на Хамас“, добавяйки, че Израел трябва „да спазва международното хуманитарно право“ и „търси повече начини за предотвратяване на цивилни щети и да разследва достоверни твърдения за нарушения на международното хуманитарно право, когато те възникват."

 

Правозащитната организация Amnesty International заяви, че не е определила дали "ситуацията в Газа е равносилна на геноцид", но "има тревожни предупредителни признаци, като се има предвид зашеметяващия мащаб на смъртта и разрушението" в тримесечната война.

 

Той отбеляза "ужасяващ скок в дехуманизиращата и расистка реторика срещу палестинците от някои израелски правителствени и военни служители".

 

В своето изявление Amnesty добави, че войната и "незаконната обсада" на Израел в Газа "нанасят неизмерими нива на страдание", излагайки на риск оцеляването на хората в Газа.

 

В навечерието на изслушванията Нетаняху се противопостави на призивите на десни членове на неговото правителство, включително министъра на финансите Бецалел Смотрич и министъра на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, палестинците да напуснат Газа доброволно, давайки път на израелците да се заселят там.

 

0wwwded

 

 

Смотрич каза, че ако голямо мнозинство от палестинците напуснат Газа, „по-голямата част от израелското общество ще каже „Защо не, това е хубаво място, нека накараме пустинята да цъфти, това не е за ничия сметка“.“

 

Нетаняху публикува в социалната медийна платформа X: „Искам да изясня няколко точки: Израел няма намерение да окупира за постоянно Газа или да разселва цивилното й население.“

 

Потенциално насочвайки коментарите си преди съдебните изслушвания, той добави: „Израел се бори с терористите от Хамас, а не с палестинското население, и ние го правим в пълно съответствие с международното право“.

 

БОРБИТЕ В ГАЗА ПРОДЪЛЖАВАТ

Йордания и Египет предупредиха в сряда срещу каквато и да е повторна израелска окупация на ивицата Газа и призоваха на прокудените жители да им бъде позволено да се върнат у дома.

 

В Газа израелските удари се засилиха въпреки обещанието на Израел да изтегли някои войски и да премине към по-целенасочена кампания.

 

Главният военен говорител на Израел контраадмирал Даниел Хагари каза на брифинг, че военните са съсредоточили своите операции върху Хан Юнис и бежанските лагери в центъра на Ивицата.

 

В последния знак за разпространението на тримесечната война военните кораби на САЩ и Великобритания в Червено море отблъснаха най-голямата атака досега от движението Хути в Йемен, което твърди, че действа в подкрепа на Газа.

 

Вашингтон и Лондон съобщиха, че са свалили 21 дрона и ракети, насочени към морските пътища. Никой не е пострадал.

 

Съветът за сигурност на ООН одобри резолюция, изискваща от хусите незабавно да прекратят атаките срещу корабите.

 

Световната здравна организация отмени планирана мисия за медицинска помощ в Газа поради опасения за сигурността, шестата такава отмяна за две седмици.

 

Палестинският червен полумесец съобщи, че четирима от неговите служители са били убити при израелски удар близо до Дейр ал-Балах, в централната ивица Газа, докато палестинските здравни служители казаха, че четири деца са били убити при израелски въздушен удар по къща в Рафа.

 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, по време на четвъртото си посещение в региона по време на войната, се срещна с палестински лидери в окупирания от Израел Западен бряг, включително президента на Палестинската автономия Махмуд Абас.

 

Държавният департамент каза, че Блинкен е изразил подкрепа за палестинска държава и е обсъдил усилията за защита и подпомагане на цивилни в Газа. Палестинските власти казаха, че Абас е казал на Блинкен, че палестинците не трябва да бъдат разселени от Газа или Западния бряг.

 

Очаква се старшият съветник на Белия дом Амос Хохщайн да посети Бейрут в четвъртък, каза американски официален представител, като част от усилията на САЩ за облекчаване на напрежението по границата между Израел и Ливан.

 

Репортаж от Мохамед Салем в Рафа, Газа; Саймън Люис в Рамала, Западен бряг; Нидал ал Муграби в Катар; Дан Уилямс и Хенриет Чакар в Йерусалим; Мишел Никълс в Ню Йорк; Написано от Синтия Остерман и Уилям Малард; Редактиране от Майкъл Пери и Кларънс Фернандес

 

 

Автор: източник: Reuters; превод: СТ

Станете почитател на Класа