Еквадор реши да се откаже от руския военен "скрап" и да го размени за модерни американски оръжия

Еквадор реши да се откаже от руския военен "скрап" и да го размени за модерни американски оръжия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.01.2024
  • Share:

Властите на Еквадор решиха да обменят старо руско и украинско военно оборудване за модерни американски оръжия. Това обяви президентът на страната Даниел Нобоа на фона на мафиотски бунт.

 

 

 

„Да, ще получим помощ от Съединените щати. Ще има обмен на руски и украински скрап за модерно оборудване, модерни технологии на стойност 200 милиона долара“, каза Нобоа в интервю за местната радиостанция Canela.

 

Той обаче не уточни за каква технология става дума. Известно е, че страната използва съветски хеликоптери Ми-171Е и ПЗРК „Игла“, но трансферът на военна техника на трети страни обикновено е забранен според условията на договорите.

 

Според Noboa обменът се планира да приключи до края на януари 2024 г. Съединените щати теоретично биха могли да изпратят остаряло оборудване, което Еквадор ще прехвърли на Украйна, за да могат украинските въоръжени сили да го използват за противодействие на руската агресия.

 

Flickr / Presidencia de la República del Ecuador

 

„Размяната ще бъде само част от помощта, която САЩ ще ни предоставят. За допълнителна помощ, вчера следобед, след издаването на указа за въвеждане на режим на вътрешен военен конфликт в страната, се срещнахме с посланик Фицпатрик от Съединените щати и той каза, че след няколко дни, два или три дни, те определено ще представят голям пакет от помощи за Еквадор“, подчерта Нобоа.

 

Заместник-държавният секретар на САЩ по въпросите на Западното полукълбо Брайън Никълс потвърди готовността на Вашингтон да помогне на правителството на Еквадор. В момента американски служители са в контакт с екипа на Noboa, за да координират усилията за подкрепа.

 

Еквадорските власти се нуждаеха от помощ от САЩ на фона на избухването на насилие от местни престъпни групировки. Ситуацията в страната ескалира на 7 януари, когато стана известно, че лидерът на престъпната организация Los Choneros Адолфо Масиас, по прякор Фито, е избягал от затвора. По същото време в няколко еквадорски затвора избухнаха бунтове.

 

Два дни след това в Гуаякил въоръжени маскирани мъже нахлуха в студиото на държавния телевизионен канал TS Televisión и взеха журналисти за заложници на живо. Полицията освободи затворниците и арестува 13 души. Имаше и опити за превземане на пет градски болници в града.

 

Президентът Нобоа подписа указ за въвеждане на режим на вътрешен въоръжен конфликт в страната. Той цитира списък от 22 групи, които са определени като терористични организации и воюващи недържавни актьори. Нобоа нареди на армията да ги неутрализира.

 

 

 

Източник: moscowtimes.ru; превод: СТ

Станете почитател на Класа