Белият дом подкрепи законопроект за конфискация на $300 млрд. от замразените резерви на Русия

Белият дом подкрепи законопроект за конфискация на $300 млрд. от замразените резерви на Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.01.2024
  • Share:

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън подкрепи законопроект, който ще позволи конфискуването на замразени руски активи на стойност около 300 милиарда долара, които да се използват за възстановяването на Украйна. Това следва от меморандум на Съвета за национална сигурност (NSC) на САЩ до Конгреса, където е подготвена съответна инициатива, пише Bloomberg, цитирайки документа.

„Законопроектът ще предостави на изпълнителната власт правомощията, необходими за изземване на руски суверенни активи в полза на Украйна“, се казва в бележката. Високопоставен представител на агенцията потвърди позицията на Белия дом, като добави, че въпросът ще бъде обсъден на среща на страните от Групата на седемте (G7) преди втората годишнина от началото на войната в Украйна.

 

 

The White House

 

Преди това Вашингтон инструктира три работни групи да проучат начини за конфискуване на руски активи до 24 февруари 2024 г., пише Financial Times. Канада, Великобритания и Япония се присъединиха към тази работа. Германия, Франция и Италия обаче изразиха своите възражения и нарекоха необходимостта от внимателно проучване на законността на подобна стъпка. Според FT се разглеждат различни варианти: от директна конфискация и изразходване на замразените активи на Русия до използване на приходите от тях или използване на тези средства като обезпечение за заеми.

 

Съединените щати засилиха дискусиите по този въпрос на фона на забавяне на одобряването на нови пакети за помощ за Украйна, казаха източници пред The ​​New Tork Times. По-специално Конгресът не успя да постигне съгласие по пакет от 61,4 милиарда долара от октомври, а страните от ЕС не успяха да отпуснат 50 милиарда евро.

 

Според Европейската комисия страните от Г-7, ЕС и Австралия са замразили активите на Централната банка с 260 милиарда евро през 2022 г. В същото време в ЕС се намират активи на стойност 210 млрд. Те включват парични средства в банкови сметки и държавни облигации в евро, долари и други валути.

 

По-голямата част от блокираните активи на ЕС на стойност близо 191 милиарда евро бяха замразени в белгийския депозитар Euroclear. Франция конфискува още 19 милиарда евро. Делът на другите държави е много по-малък - Германия например притежава активи за приблизително 210 млн. евро. В същото време в САЩ бяха блокирани активи на стойност едва 5 млрд. долара, пише FT.

 

 

 

 

Източник: moscowtimes.ru; превод: СТ

Станете почитател на Класа