Ким Чен Ун посещава оръжейни заводи на фона на критики за търговията с Русия

Ким Чен Ун  посещава оръжейни заводи на фона на критики за търговията с Русия

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун посети оръжейни фабрики тази седмица, съобщи държавната медия KCNA в сряда, докато Съединените щати и техните партньори осъдиха оръжейните трансфери на страната с Русия.

 

 

 

Ким също подчерта неотдавнашните "недостатъци" в организацията на производството на боеприпаси и призова за коригиране, като същевременно подчерта "стратегическото значение на производството на големи оръжия", казаха държавните медии.

 

Снимки на KCNA от посещението на Ким във фабрика за боеприпаси го показват как инспектира мобилни ракети с малък обсег на действие.

 

 

North Korean leader Kim Jong Un visits a munitions factory

 

North Korean leader Kim Jong Un visits a munitions factory

 

North Korean leader Kim Jong Un visits a munitions factory

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун посещава фабрика за боеприпаси на неразкрито място на тази снимка, публикувана от Корейската централна новинарска агенция на Северна Корея (KCNA) на 10 януари 2024 г. KCNA чрез REUTERS

 

Визитата му идва в момент, когато близо 50 държави осъдиха закупуването и използването на севернокорейски балистични ракети от Русия срещу Украйна.

 

„Използването от Русия на балистични ракети на КНДР в Украйна също предоставя ценни технически и милитарни прозрения за КНДР“, се казва в съвместното изявление във вторник, използвайки инициалите на официалното име на Северна Корея.

 

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан в разговор с южнокорейския си колега Чанг Хо-джин във вторник „осъди възможно най-категорично“ прехвърлянето на ракетите от Северна Корея на Русия, каза Белият дом.

 

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби каза във вторник, че след първоначално докладваното използване на севернокорейски балистични ракети на 30 декември и 2 януари, Русия е изстреляла повече такива оръжия срещу Украйна, включително едно, което е кацнало в Харков.

 

Съединените щати и техните съюзници и партньори ще повдигнат въпроса пред Съвета за сигурност на ООН в сряда, каза той на брифинг.

 

Ким каза още, че е дошло времето да се определи Южна Корея като държава, която е "най-враждебна" към страната му, съобщи KCNA.

 

Той обвини Сеул в подстрекаване към конфронтация и натрупване на оръжия, като същевременно призовава страната му да засили военния си капацитет за самозащита и възпирането на ядрената война. Той описа влошаващите се отношения между двете Кореи като "нова фаза на промяна" и "неизбежна реалност".

 

„Ние в никакъв случай не бихме предизвикали едностранно голямо събитие чрез огромната сила на Корейския полуостров, но нямаме намерение да избегнем и война“, каза лидерът, цитиран.

 

В забележки към партийна среща в края на годината миналия месец Ким каза, че мирното обединение е невъзможно, добавяйки, че правителството ще направи "решителна промяна на политиката" в отношенията с Южна Корея.

 

 

 

 

Източник: Reuters, Репортаж от Hyunsu Yim, превод: СТ

 

 

Станете почитател на Класа