Нова Ялта: Тайна среща на Г-7 и страни от Глобалния юг решава съдбата на Украйна

Нова Ялта: Тайна среща на Г-7 и страни от Глобалния юг решава съдбата на Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.01.2024
  • Share:

Миналия месец се е провела тайна среща между Украйна, страните от Г-7 и малка група държави от Глобалния Юг, за да се опитат да спечелят подкрепа за украинските условия за мирни преговори с Русия, съобщава Bloomberg.

 



На 16 декември в Саудитска Арабия се е провела неразкрита досега среща на съветници по националната сигурност. Тя последва по-големи, по-публични срещи, насочени към противодействие на опитите на Русия да раздели и да представи Украйна и нейните съюзници като нежелаещи да преговарят за прекратяване на войната.

Секретността отчасти е имала за цел да накара участващите страни да се чувстват по-комфортно по време на срещата.

Според източници по-малкият формат е позволил по-свободно и откровено обсъждане на украинската формула за мир в Украйна и плановете за напредване на този процес, както и принципите на потенциално взаимодействие с Русия в бъдеще.

Bloomberg съобщава, че усилията на съюзниците са отслабнали през последните месеци. В САЩ и ЕС над 100 милиарда долара животоспасяваща помощ е в застой в процеса на одобрение във Вашингтон и Брюксел, а контраофанзивата на Украйна миналата година не успя да направи голяма промяна на бойното поле.

Последната среща, проведена в Рияд, постигна малък напредък, според хора, запознати със срещата. Според тях Украйна и нейните съюзници от Г-7 продължават да се съпротивляват на призивите на страните от Юга за пряко взаимодействие с Русия.

Докато длъжностни лица от Индия, Саудитска Арабия и Турция присъстваха на декемврийската среща в Рияд, други големи страни от Глобалния Юг, които присъстваха на някои от предишните големи сесии, по-специално Китай, Бразилия и ОАЕ, не изпратиха представители.

Източници казват, че много участващи страни виждат Пекин като ключов фактор за влияние върху Москва, предвид близките връзки между двете страни. Бразилия, която тази година председателства Г-20, представи писмено изявление.

Както отбелязва изданието, Киев и неговите съюзници от Г-7 потвърдиха мнението си, че един справедлив свят трябва да зачита териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

Те казаха също, че целите на Владимир Путин не са се променили и той не е показал никакви признаци на сериозно желание да преговаря по същество и не спазва предишни споразумения.

Съюзниците сигнализираха, че ще продължат да подкрепят Украйна, а ЕС и САЩ изразиха увереност, че пакетите за помощ ще бъдат договорени.

Русия на свой ред осъди съюзническите усилия по време на тайна среща, на която не беше поканена.

Станете почитател на Класа