Русия е в слаба позиция. Философът Александър Дугин смята войната в Украйна за религиозен акт

Русия е в слаба позиция. Философът Александър Дугин смята войната в Украйна за религиозен акт

Лондонският политолог Едуард Ставярски говори за The Spectator с Александър Дугин, когото той нарича „любимият философ на Путин“ и „мистик в стила на Распутин“. Войната в Украйна е война срещу западния сатанизъм, обясни Дугин на Ставярски.

Разговорът се проведе в края на миналата година. Дугин го започна със спомени за смъртта на дъщеря си Дария - колата й се взриви, руските специални служби смятат, че експлозията е организирана от украинци.

Еднополюсен срещу многополюсен

 

„Това е лично“, казва Дугин. „Те не просто са я убили.“ Убиха мен и жена ми. Времето спря на 20 август 2022 г. Това е победа за Сатана и неговите роби. Това е повече от убийство. Убиха ме сто пъти, което означава, че постигнаха целта си. Тя умря като мъченик, аз също и жена ми, нейната майка. Чувствам се разпнат с нея."

 

Тежката лична загуба на Дугин се превърна в фона, на който той вижда войната на Русия срещу Украйна. „Не виждам конфликта в Украйна като едно от малките регионални различия“, казва той. „Не, това е най-важното събитие, може би най-важното в историята.

 

Основната идея на Дугин, споделяна от Путин и много други световни лидери, е, че „еднополюсният“ свят, доминиран от Запада, трябва да бъде унищожен и трябва да се появи многополюсен свят с много суперсили. Това, твърди той, ще освободи страните от западния либерален империализъм, в който са притиснати, и ще постави началото на нов световен ред, състоящ се от независими цивилизации. Русия ще бъде една от тях, Китай друга. Такива цивилизации ще бъдат и ислямският свят, Африка, Латинска Америка и Западът – и Западът вече няма да доминира.

 

„Ситуацията в Израел е част от този глобален геополитически пъзел“, продължава Дугин. — Има два ясно дефинирани лагера: еднополюсен (глобалисти) и многополюсен. Никой не може да одобри това, което Хамас направи. Но от момента, в който САЩ и либералната глобалистка върхушка в ЕС и Обединеното кралство застанаха на страната на Израел, изборът беше направен. Многополюсният лагер оттогава застава на страната на палестинците. Путин има отлични отношения с Израел и преди всичко с [Бинямин] Нетаняху. Но логиката на многополярността го задължава да подкрепя Газа и да обвинява ИД.

 

„Нещо повече, ислямският полюс се формира срещу Съединените щати и колективния Запад. По този начин мюсюлманското население на света все повече и повече осъзнава геополитическата структура на глобалния баланс на силите. Те започват да разбират по-добре както руско-украинската война като друг фронт на възникващия полюс срещу глобалистката еднополярност, така и ситуацията около Тайван [който китайските лидери смятат за част от КНР]. Навсякъде има само една херменевтика: глобалистите срещу многополюсния лагер.

 

Великобритания е карикатура

 

В идеалния свят на Дугин няма да има капитализъм, комунизъм или фашизъм, управляващата икономическа и политическа система ще бъде нещо, което съчетава добрите елементи и на трите системи.

 

Дугин черпи от идеите на британския географ от началото на 20-ти век сър Халфорд Макиндер, който пише, че човешката история е битка между земните и морските сили. Русия, смята Дугин, е сухопътна сила, а Западът е морска сила: „Има конфликт между тях, както между Рим и Картаген, между Атина и Спарта, част от перманентната историческа конфронтация между два типа цивилизации.“ А Украйна е част от Rimland. Контролът над Римланд, според Дугин и Путин, определя баланса на силите между морето и сушата.

 

БЕЛЕЖКИ

В концепцията на Макиндер светът е разделен на Световен остров, състоящ се от Евразия, Африка и Азия, както и офшорни острови (Британски и отдалечени острови, Северна и Южна Америка, Океания). Основната част от Световния остров е Хартленд, огромна вътрешна част от Евразия: от Волга до Яндзъ и от Арктика до Хималаите, главно територията на Руската федерация. Според Макиндер, „Който контролира Източна Европа, контролира Хартленд; който владее Heartland, владее World Island; който управлява Световния остров, управлява света.

 

Rimland, крайбрежните райони около Heartland, е от концепцията на друг учен, американецът Nicholas John Speakman. Той вярваше, че Хартлендът в никакъв случай не е основната част на света, най-малкото поради факта, че по-голямата част от него се намира в зоната на рисково земеделие, първо, и второ, индустриалното развитие не се е състояло и се случва в сърцевината. Според Спийкман Римланд е този, който определя съдбата на цивилизацията.

 

За да разберем геополитическите идеи на Дугин, е необходимо да разберем и неговата религиозна философия. Според него православна Русия играе ролята на Катехон (2Фол. 2:7).

 

БЕЛЕЖКИ

 

 

Катехон - гръцки. „въздържане“ е дума от Второто послание на апостол Павел до солунците.

 

(Глава 2.

 

1 Умоляваме ви, братя, относно идването на нашия Господ Исус Христос и нашето събиране при Него,

 

2 да не бързате да се поклащате в ума си и да се смущавате нито от дух, нито от слово, нито от вестта, сякаш изпратени от нас, сякаш Христовият ден вече наближаваше.

 

3 Никой да не ви мами по никакъв начин; защото този ден няма да дойде, докато не дойде първо отстъплението и не се разкрие човекът на греха, синът на погибелта,

 

4 който се противопоставя и се превъзнася над всичко, което се нарича Бог или който се покланя, така че той седи в Божия храм като Бог, представяйки се за Бог.

 

5 Не помните ли, че когато бях още с вас, ви казах това?

 

6 И сега знаете какво му пречи да бъде разкрит навреме.

 

7 Защото тайната на беззаконието вече действа, но няма да бъде завършена, докато този, който възпира (katechon), не бъде отстранен от пътя сега.

 

8 И тогава ще се разкрие нечестивият, когото Господ Исус ще убие с дъха на устата Си и ще унищожи чрез откровението за Неговото идване, 9 чието идване, според делото на Сатана, ще бъде с цялата сила и знамения и лъжливи чудеса, 10 и с цялата неправедна измама на онези, които загиват, защото не са приели любовта към истината за своето спасение.)

 

Има поне три тълкувания на този стих, пише Св. Теофилакт Български. Един по един Катехон е Римската империя (Русия се счита за нейна наследница от руските власти, говорейки за Третия Рим): Антихристът няма да дойде, докато стои. По друг начин говорим за идолопоклонство във всеки смисъл на думата: когато то бъде унищожено, ще дойде Антихристът. И накрая, третото нещо е, че Катехон е Светият Дух, когато Той се оттегли от хората поради техните беззакония, ще дойде Антихристът.

 

Катехон е опора срещу антихристовия Запад или, както го нарича Дугин, „ЛГБТ+, трансджендър, трансхуманистичен, постмодерен, релативистичен, нехуманен, напълно извратен Запад“.

 

Според Дугин Западът се самоунищожава със своя либерализъм, накърнил колективната идентичност. Той отново и отново повдига темата за джендър политиката.

 

Той също така подчертава, че Великобритания не е „малък Сатана“ до „големия Сатана“ на Америка; Великобритания е по-зле! Имало едно време, спомня си Дугин, той се е надявал, че Брекзит ще позволи на Великобритания „да се освободи от глобалистките европейски либерални елити“, но това не се е случило. По-скоро предизвиква „фантомната болка от една изгубена империя, най-лошите аспекти на британския империализъм, но без власт“. И положението се влошава, продължава Дугин:

 

„Според мен Великобритания е карикатура. Малко грозно чудовище, което дълбоко презираме, започнахме да мразим британците повече, отколкото мразим американците. Американците са просто глупави, а британците са наистина враждебни." Той смята, че Русия отвръща на западната омраза. „В самото сърце на сатанинската цивилизация расте омраза“, уверен е Дугин. „Демонизирането на Русия, Путин и всички нас в един многополюсен свят се засилва.“

 

Пламенният, религиозен възглед за войната не спира Дугин да казва, че е имало време, когато Русия е можела да приеме „решение за две държави“ в Украйна – източната половина щеше да стане руска, докато западната половина щеше да остане независима държава под западно влияние. „Намирам го за невъзможно след толкова много кръвопролития, когато има толкова много омраза, когато има толкова много смърт, когато и двете страни са бесни“, обяснява той. - Това означава, че сме в ситуация, в която някога в бъдещето Украйна ще престане да съществува и ще стане част от Русия или Русия няма да има. Няма Русия! Проблемът е, че има и трети вариант, когато няма да има никой. Нито Русия, нито Украйна, нито човечеството, нито Западът“. С други думи, ядреният вариант.

Есхатология на Руската федерация

Дугин изрично предупреждава, че е глупаво да се присмиват причините, поради които Русия влезе във войната. „Есхатологията присъства в нашето съзнание и влияе върху нашите решения“, казва той. „Можете да се смеете на това, но трябва да запомните, че се смеете на хора, които имат ядрени оръжия. Не виждам причина да не го използваме или защо Путин би се поколебал да го използва, ако Русия започне да се проваля."

 

Той е честен за загубите, понесени от Русия и Украйна. „Украйна сега е в руини... Реконструкцията и възстановяването на Украйна ще изисква пълните ни усилия... Русия няма веднага да се превърне във военен и икономически гигант, който наистина ще заплашва Запада. Русия ще загуби много хора. Изолирани сме от Запада. Ние сме отрязани. Ние сме в слаба позиция... Западът лесно би могъл да съществува съвместно с нас.”

 

Но неуспехите на Русия в Украйна не са намалили усърдието й, смята Дугин, дори когато е намалила териториалните си амбиции. „Абсолютното мнозинство от руснаците подкрепят екзистенциалната борба на Русия“, знае Дугин. — Ако Западът разчита на ефективността на икономическите санкции, те грешат. Мислех, че санкциите са слабото място на Русия, но сега виждам, че това не е така. Но също така вярвах, че военната сила е нашата сила и съм отчасти разочарован, защото нашата армия не показва силата, която очаквах да покаже в критична ситуация.

 

Това не е първият път, когато Дугин сравнява „спецоперацията“ в Украйна със Страстите Христови. „Нашият Бог беше разпнат“, казва той. „Това ли беше грешката на нашия Бог, Исус Христос?“ Не, това беше жертва за спасяването на човечеството. Началото на тази спецоперация е един вид религиозен акт... последствията ще видим по-късно. Това е едно от най-великите решения в световната история, защото от религиозна и геополитическа гледна точка това беше началото на борбата срещу Сатана.“

 

Това е апокалиптична ситуация, което означава, че няма смисъл да говорим за броя на жертвите от украинска и руска страна, заключава той.

 

 

 

 

Източник: moscowtimes.ru, превод: СТ

Станете почитател на Класа