Антъни Блинкен пристига в Израел на фона на нов натиск на САЩ да спре разпространението на войната

Антъни Блинкен пристига в Израел на фона на нов натиск на САЩ да спре разпространението на войната
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.01.2024
  • Share:

Държавният секретар на САЩ е готов за срещи с лидери, които досега са се оказали устойчиви на натиск от Вашингтон

 

 

 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Израел за потенциално трудни срещи с израелски лидери и длъжностни лица, които многократно са се оказвали устойчиви на натиск от Вашингтон относно воденето на войната срещу Хамас.

 

Блинкен отлетя късно вечерта в понеделник от саудитския оазис град АлУла, където проведе разговори с престолонаследника Мохамед бин Салман по време на обиколка в Близкия изток, насочена към постигане на консенсус относно бъдещето на Газа.Той каза, че ключови арабски държави и Турция са се съгласили да започнат да планират реконструкцията и управлението на Газа, след като войната на Израел срещу Хамас приключи.

 

Държавният секретар каза, че Саудитска Арабия, Йордания, Катар, Обединените арабски емирства и Турция „се съгласиха да работят заедно и да координират усилията си, за да помогнат на Газа да се стабилизира и възстанови, да начертаем политическия път напред за палестинците и да работим за дългосрочно мир, сигурност и стабилност в региона като цяло”.

 

Той добави, че саудитците и други арабски лидери все още са заинтересовани от нормализиране на отношенията с Израел, но само въз основа на трайно израелско-палестинско политическо споразумение.

 

„Има ясен интерес в региона да се преследва това, но това ще изисква конфликтът да приключи в Газа и също така ясно ще изисква да има практически път към палестинска държава“, каза Блинкен. „Но интересът е налице, той е реален и може да бъде трансформиращ.“

 

При четвъртото си пътуване до Близкия изток за три месеца Блинкен ще се опита да убеди израелския премиер Бенямин Нетаняху да започне сериозни преговори за следвоенното управление в Газа, да направи повече за защита на цивилните в Газа и да позволи повече помощ в територията.

 

„Ще настоявам за абсолютния императив да направя повече за защита на цивилните и да направя повече, за да се уверя, че хуманитарната помощ ще попадне в ръцете на онези, които се нуждаят от нея“, каза Блинкен.

 

Той добави, че администрацията също е фокусирана върху възстановяването на останалите американски, израелски и други заложници в Газа.

 

САЩ предлагат твърда подкрепа на Израел от избухването на войната му с Хамас преди три месеца, но Нетаняху разгневи Вашингтон, като досега отказва да предложи подробни публични планове за управлението на Газа, когато израелската военна офанзива приключи, и като отхвърли Предпочитаният от САЩ вариант е създаването на обединена палестинска държава, включваща Западния бряг и Газа.

 

Американски служители казаха, че администрацията на Байдън е изготвила подробни планове за това как може да работи преходът към такова състояние, но че правителството на Нетаняху остава твърдо против подобен резултат и не участва в смислени дискусии с американски служители относно предложенията на Вашингтон.

 

Израел започна своята офанзива, след като Хамас изпрати хиляди бойци в южната част на страната и уби около 1200 души, предимно цивилни, и отвлече около 240 други.

 

Напрежението в региона продължи да нараства в понеделник с израелски въздушен удар, който уби елитен командир на Хизбула в Южен Ливан, последният в ескалиращата размяна на удари по границата, които породиха страхове от нова близкоизточна война, въпреки че боевете в Газа налагат увеличаващи се жертви върху цивилните.

 

People carry the coffin of a senior Hezbollah figure.

Хората носят ковчега на високопоставен представител на Хизбула, убит при предполагаем израелски удар. Снимка: Alaa Al-Marjani/Ройтерс

 

Израелската армия също твърди, че е убила командир на Хамас в Сирия, когото описва като „централна фигура“ в ракетните атаки на Хамас срещу Израел.

 

Израелските отбранителни сили (IDF) заявиха, че Хасан Акаша е бил „елиминиран“ в Бейт Джин, контролирана от Сирия зона близо до Голанските възвишения, които са анексирани от Израел.

 

Министерството на здравеопазването в управляваната от Хамас Газа съобщи, че е регистрирало 249 смъртни случая през предходните 24 часа, десетки от които са пристигнали заедно с 99 ранени в болница Ал-Акса в централната част на Газа. Повече от 23 000, предимно жени и деца, са загинали на територията от началото на войната, според местните власти.

 

Йорданският крал Абдула, говорейки в Руанда, каза в понеделник, че Израел е създал цяло поколение сираци със своята „брутална“ война в Газа, където той каза, че повече от 30 000 души, предимно жени и деца, са били убити или изчезнали като резултат от конфликта.

 

„Повече деца са загинали в Газа, отколкото във всички други конфликти по света през последната година. От онези, които са оцелели, мнозина са загубили единия или и двамата си родители, цяло поколение сираци... как безразборната агресия и обстрелът могат да донесат мир? Как да гарантират сигурност, като градят на омраза?“ той каза.

 

Анализаторите казват, че регионалните сили са от съществено значение за всеки следвоенен сценарий за управлението на Газа.

 

Санам Вакил, директор на програмата за Близкия изток и Северна Африка в Chatham House в Лондон, каза, че е необходимо спешно планиране, за да се избегне дълготраен тлеещ конфликт, който би бил най-опасният и най-малко желан резултат за израелците и тяхната сигурност, палестинците и региона.

 

„Регионът трябва да има план, който да издържи. В момента това е игра на горещ картоф, като всеки казва какво няма да направи. Това е наистина чувствителен към времето момент и трябва да има реално незабавно планиране“, каза Вакил.

 

Даниел Леви, анализатор и президент на проекта САЩ/Близкия изток, каза, че усилията на САЩ да повлияят на Нетаняху са били като цяло неефективни досега.

 

„Мисля, че много рано Нетаняху почувства, че държи американците там, където ги иска, и оттогава не се е обръщал назад, а и американците не са му дали причина да погледне назад“, каза Леви.

 

„Това не означава, че не е имало малко лека турбуленция … но американците изобщо не са били готови да направят каквото е необходимо, за да преместят циферблата.“

 

Израелски официални лица се опитаха да предотвратят нарастващото разочарование във Вашингтон преди посещението на Блинкен, като сигнализираха за отстъпки, включително преминаване към военна тактика, използваща по-малко сухопътни войски или въздушни удари, и предложиха някои политически предложения за Газа.

 

Плановете, изложени от израелски официални лица, се различават рязко от призивите на САЩ за съживяване на палестинските власти, които са базирани на окупирания Западен бряг, за да поемат контрола над Газа и да започнат преговори за създаване на палестинска държава заедно с Израел.

 

Блинкен се опита да увери арабските служители, че САЩ се противопоставят на изселването на палестинци извън Газа и вместо това искат мюсюлманските съседи на Израел да играят роля в бъдещото управление на територията.

 

На фона на опасенията, че кървавият продължаващ конфликт рискува да дестабилизира нестабилния регион, САЩ изисква от регионалните държави да намалят напрежението. През последните седмици се наблюдава нарастващо насилие в окупирания Западен бряг, Сирия и Ирак, както и атаки на хуси от Йемен по морските пътища на Червено море.

 

Smoke rises in the Gaza Strip during an Israeli military operation.

Дим се издига в ивицата Газа по време на израелска военна операция. Снимка: Мохамед Сабър/EPA

 

„Това е момент на дълбоко напрежение в региона. Това е конфликт, който лесно може да метастазира, причинявайки още повече несигурност и още повече страдание“, каза Блинкен на пресконференция в Доха заедно с министър-председателя на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани в неделя вечерта.

 

Конфликтът се разгоря и през спорната граница между Ливан и Израел, като сблъсъците между ИД и Хизбула ескалират от октомври.

 

Миналата седмица Израел уби високопоставен служител на Хамас в крепост на Хизбула в Бейрут, предизвиквайки нов кръг от по-интензивни разговори. Ключов комплекс за наблюдение беше повреден от противотанкови ракети, изстреляни от Хизбула в събота.

 

След като израелски въздушен удар уби елитен командир на Хизбула в Южен Ливан в понеделник, Хизбула идентифицира убития боец ​​като Уисам ал Тавил, без да предоставя подробности, най-високопоставеният бойец във въоръжената групировка, който е бил убит.

 

Ливански източници по сигурността описаха Tawil като изиграл ключова роля в ръководенето на елитните сили Radwan в Южен Ливан.

 

Подчертавайки старшинството му, Хизбула разпространи снимки на Тауил с лидерите на Хизбула и покойния лидер на иранските сили Кудс, Касем Сюлеймани, който беше убит от удар на американски дрон в Багдад преди четири години.

 

Източник от ливански служби за сигурност, цитиран от Ройтерс, описа смъртта на Тауил като „много болезнен удар“, докато друг предположи, че убийството му неизбежно ще доведе до още ескалация.

 

Ейлон Леви, говорител на израелското правителство, каза, че Израел не иска война с Хизбула, но ще принуди войнствената организация да изтегли елитни бойци от спорната граница, ако е необходимо.

 

„Сега сме на разклонение: или Хизбула се отдръпва, или ние ще я отблъснем“, каза Леви пред репортери.

 

Експерти на ООН описаха в понеделник „нарастващ брой доказателства“ за сексуално насилие срещу израелски цивилни по време на атаките на 7 октомври като „мъчителни“. Хамас отрича злоупотребите.

 

ООН също така изрази тревога за многото журналисти, убити във войната в Газа, ден след като двама репортери на Ал Джазира загинаха при израелски удар върху колата им в това, което мрежата нарече „целенасочено убийство“.

 

 

 

 

 

Източник: Guardian, превод: СТ

Станете почитател на Класа