Френският премиер Елизабет Борн подаде оставка, докато Макрон търси стимул преди изборите за ЕС

Френският премиер Елизабет Борн подаде оставка, докато Макрон търси стимул преди изборите за ЕС
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.01.2024
  • Share:

Втора жена министър-председател на Петата република подаде оставка след дни на спекулации за преустройство, като партията на Льо Пен води в анкетите

 

 

 

Министър-председателят на Франция Елизабет Борн подаде оставка след дни на все по-трескави спекулации за предстоящи промени в правителството.

 

Президентът Еманюел Макрон, който се стреми да даде нов тласък на втория си мандат преди изборите за Европейски парламент и Олимпийските игри в Париж това лято, благодари на Борне за нейната „примерна работа в служба на нацията“.

 

„Вие осъществихте нашия проект със смелостта, ангажираността и решителността на една държавничка“, написа Макрон в Туитър.

 

В писмото си за оставка Борн каза, че е „по-необходимо от всякога да продължат реформите“, преследвани от правителството.

 

Élisabeth Borne.

Президентът Еманюел Макрон благодари на Борн за нейната „примерна работа в служба на нацията“. Снимка: Сара Мейсоние/Ройтерс

 

„Исках да ви кажа колко страстна бях за тази мисия“, пише тя, добавяйки, че е „водена от постоянната загриженост, която споделяме, за постигане на бързи и осезаеми резултати за нашите съграждани“.

 

Въпреки това тя даде да се разбере, че решението да напусне не е било нейно и че е взела под внимание желанието на президента да назначи нов министър-председател.

 

Според френската система президентът назначава министър-председателя, но не може да го освобождава от поста. Вместо това те трябва да поискат оставката им.

 

Преместването идва пет месеца преди изборите за Европейски парламент, като евроскептиците се очаква да постигнат рекордни печалби във време на широко разпространено обществено недоволство от нарастващите разходи за живот и неуспеха на европейските правителства да ограничат имиграцията.

 

Проучванията на общественото мнение показват, че партията на Макрон изостава от тази на крайнодесния лидер Марин Льо Пен с осем до 10 пункта преди вота през юни.

 

62-годишният Борне беше назначен за министър-председател през май 2022 г., малко след като Макрон беше преизбран в Елизе. Тя беше втората жена министър-председател от началото на Петата република през 1958 г. Седмици по-късно правителството загуби абсолютното си мнозинство в Националната асамблея на общи избори.

 

Това означаваше, че Борн, като ръководител на правителство на малцинството, беше принуден да прокара през парламента оспорваното законодателство, обещано в президентската кампания на Макрон, включително основен ремонт на пенсионната система, често с прибягване до противоречива конституционна клауза, 49:3, която избягваше гласувайте по въпросите. Правителството на Борн използва клаузата 23 пъти.

 

Яростно оспорван законопроект за имиграцията беше приет, след като Борн потърси компромис с дясната партия Républicains, която тласна законодателството по-надясно, отколкото правителството желаеше.

 

Борн, която описва себе си като „жена от левицата“, се оказа под обстрел от противоположните страни на политическия спектър.

 

В понеделник Сириел Шатлен, президент на групата на депутатите Еколог, предположи, че Борн е бил марионетен министър-председател.

 

„Тя е служила на Еманюел Макрон до степен да се изгуби. Искаше да служи на държавата. Вместо това тя ще е служила на президент без посока, без ценности, който има само една мания: да унищожи нашия социален модел“, написа Шатлен в Туитър.

 

Борн, възпитаник на елитните grandes écoles, включително École Polytechnique, е бил министър на транспорта, министър на екологичния преход и министър на заетостта, преди да бъде назначен за министър-председател.

 

Към момента на нейната оставка не беше посочен наследник и Елизей потвърди, че Борн, заедно с други членове на правителството, ще продължат работата по „настоящите въпроси до назначаването на ново правителство“.

 

Три имена бяха представени във френските медии като вероятни наследници: Габриел Атал, министърът на образованието, който, ако бъде назначен на 34-годишна възраст, ще бъде най-младият и първият открито гей министър-председател на Франция; Себастиен Лекорню, министър на въоръжените сили; и Жулиен Денорманди, бивш министър на земеделието, който обяви, че напуска политиката, след като не беше назначен за министър-председател след президентските избори през 2022 г.

 

По-рано през деня Макрон се появи в бойна форма, докато призова французите да излизат и да спортуват ежедневно, докато страната се подготвя да бъде домакин на Олимпийските и Параолимпийските игри.

 

Във видео, публикувано на X, Макрон се появи пред боксова круша с чифт боксови ръкавици, преметнати на рамото му, предлагайки на хората да тренират по 30 минути всеки ден „и повече, ако можете“.

 

„След 200 дни започва. Спортът е голяма национална кауза тази година“, каза Макрон. 46-годишният президент редовно се боксира във фитнес зала, заедно със своите бодигардове, и е сниман с официална риза и вратовръзка, в спаринг с боксьори аматьори.

 

 

 

 

 

Източник: Guardian, превод: СТ

Станете почитател на Класа