Израелските сили твърдят, че са открили голяма подземна фабрика за оръжия в Газа

Израелските сили твърдят, че са открили голяма подземна фабрика за оръжия в Газа
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.01.2024
  • Share:

Израелските сили откриха това, което според тях е най-големият обект за производство на оръжия, открит досега в Газа, с подземни работилници, които според тях са били използвани за производство на ракети с голям обсег, способни да поразяват цели в Северен Израел.

 

 

 

Военните казаха, че освен ракети, работилниците са произвеждали копия или адаптации на стандартни боеприпаси като минохвъргачни снаряди и са били свързани чрез подземни шахти към тунелна мрежа, използвана за транспортиране на оръжията до бойните части в цялата Ивица Газа.

 

В понеделник израелските военни отведоха група репортери, за да посетят мястото в района Бурейдж в средата на тесния крайбрежен анклав, който е опустошен от седмици на бомбардировки и наземни битки.

 

Israeli soldiers operate in Gaza

Изглед показва ракети във фабрика за стомана, на фона на продължаващия конфликт между Израел и палестинската ислямистка групировка Хамас, в Газа, 8 януари 2024 г. REUTERS/Ronen Zvulun

 

Разнообразие от метални тръби и компоненти, както и гилзи, бяха подредени в надземна работилница, докато в друга зона можеха да се видят дълги метални стелажи, държащи ракети, с асансьор, водещ надолу в тунела.

 

„...От асансьора те държат ракетите на място, което е безопасно и след това се спускат до други зони вътре в тунелната система“, каза главният военен говорител контраадмирал Даниел Хагари.

 

„На едно място правите ракетите, на друго изстрелвате“, каза той.

 

Мястото беше най-новият от поредица обширни тунелни инсталации, заловени от военните след нахлуването в Газа, започнато след атаката на Хамас срещу Южен Израел на 7 октомври.

 

Израелски официални лица казват, че Хамас умишлено разполага военна инфраструктура, включително тунели, в цивилни зони, за да затрудни атакуването им. Хамас отрича това и казва, че Израел атакува цивилни цели безразборно.

 

Повече от 22 000 палестинци са били убити в израелската операция, според палестински здравни служители, а по-голямата част от 2,3-милионното население е било принудено да напусне домовете си в малък район на юг.

 

Най-голямата операция на Израел в Газа беше започната след атаката на 7 октомври от въоръжени лица на Хамас, които убиха повече от 1200 души в Южен Израел и заловиха около 240 като заложници, според израелски данни.

 

 

 

 

 

Източник: Reuters, Автор: Джеймс Макензи, превод: СТ

Станете почитател на Класа