Израелски въздушен удар уби двама палестински журналисти

Израелски въздушен удар уби двама палестински журналисти
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.01.2024
  • Share:

Израелски въздушен удар по кола близо до Рафах в южната част на Газа в неделя уби двама палестински журналисти, предаде Ройтерс. В момента на смъртта им те са изпълнявали репортерски задачи.

 

Хамза Ал-Дахдух и Мустафа Турая са били на свободна практика. Ал-Дахдух е работил и за Ал Джазира. Той е син на главния кореспондент на базираната в Катар телевизионна станция в Газа, Ваел Ал-Дахдух. Трети журналист на свободна практика, Хазем Раджаб, беше ранен.

Медийната мрежа на Ал Джазира осъди убийството на двамата и заяви, че това е умишлено нападение.

„Призоваваме Международния наказателен съд, правителствата и правозащитните организации и ООН да потърсят отговорност от Израел за отвратителните му престъпления и да поискаме край на убийствата на журналисти“, се казва в изявление на мрежата.

В изявление на израелската армия се казва, че самолет на армията е "идентифицирал и ударил терорист", представляващ заплаха за войските на Израел. Запознати сме с докладите, че по време на удара други двама заподозрени, които са били в същото превозно средство като терориста, също са били уцелени“, се казва в изявлението.

В изявление от 16 декември, в отговор на смъртта на друг журналист от Ал Джазира в Газа, израелската армия заяви, че "армията никога не е и никога няма да атакува умишлено журналисти".

 

Станете почитател на Класа