Блинкен се завръща в Близкия изток и предупреждава за риск от разрастване на войната

Блинкен се завръща в Близкия изток и предупреждава за риск от разрастване на войната
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.01.2024
  • Share:

Държавният секретар на САЩ започва посещение в региона, тъй като страховете нарастват, че Израел може да разшири конфликта в Газа до Ливан

 

 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се завърна в Близкия изток за четвърти път за три месеца, тъй като предупреди, че войната на Израел срещу Хамас рискува да се разпространи в целия регион.

 

Неотдавнашното засилване на насилието между Израел и ливанската Хизбула, увеличаването на атаките на подкрепяните от Иран Йемен хуси срещу търговски кораби в Червено море и ударите на свързаните с Техеран групи срещу американски бази в Ирак създадоха все по-трескава атмосфера в Близкия изток.

 

Израел призна в неделя, че ракетен обстрел на Хизбула миналата нощ е повредил стратегическа въздушна база в Северен Израел. Изображения, разпространени от Хизбула, изглежда показват пожар върху или до купол в базата на планината Мерон, която е на по-малко от 10 километра от границата с Ливан.

 

Images released by Hezbollah of the Mt Meron base.

Изображения, публикувани от Хизбула на базата на връх Мерон. Снимка: Хизбула

 

Израелските отбранителни сили (IDF) отказаха да коментират степента на щетите и казаха, че резервните системи означават, че противовъздушната отбрана на страната продължава да функционира. Но успешното попадение върху чувствителен военен обект подчертава капацитета на Хизбула.

 

Израелските служители по сигурността признават, че групировката би представлявала много по-страшен враг от Хамас, ако обменът на трансграничен огън ескалира в пълен конфликт.

 

Блинкен се обърна към заплахата, която конфликтът може да разпространи в коментари в неделя вечер. „Това е момент на дълбоко напрежение в региона. Това е конфликт, който лесно може да метастазира, причинявайки още повече несигурност и още повече страдание“, каза Блинкен на пресконференция в Доха заедно с премиера на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани.

 

Държавният секретар на САЩ вече посети Йордания, Турция и Гърция на обиколка, която ще включва също спирки в Израел, Западния бряг, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Египет.

 

Washington Post съобщи в неделя, че администрацията на Байдън е предупредила Израел срещу значителна ескалация в Ливан, като същевременно цитира секретна оценка на Агенцията за отбранително разузнаване на САЩ, че Израел ще се бори да се бори с конфликти на два фронта, в Газа и Ливан.

 

Вестникът също така съобщава, че в началото на войната в Газа Джо Байдън се е обаждал на Нетаняху до три пъти на ден, за да разубеди Израел да започне едновременно война срещу Хизбула, на фона на опасенията, че „адът ще се развихри“ в региона.

 

Страховете, че конфликтът може да се разпространи, нарастват след убийството на Израел миналата седмица на високопоставен служител на Хамас, Салех ал-Арури, при нападение срещу офис в Дахия, южно предградие на Бейрут, което е бастион на Хизбула. Това беше първият въздушен удар срещу ливанската столица след края на изключително разрушителната война на Израел срещу Ливан през 2006 г.

 

В коментари, направени по време на кратка спирка в Крит, Блинкен описа „истинската загриженост“ относно синята линия Израел-Ливан, където дори преди удара е имало ежедневна размяна на огън.

 

„Искаме да направим всичко възможно, за да сме сигурни, че няма да видим ескалация там“ и да избегнем „безкраен цикъл на насилие“, каза Блинкен.

 

В събота, в това, което описа като „първоначален отговор“ на убийството на Арури, Хизбула изстреля десетки ракети в Северен Израел, включително в района на въздушната база Маунт Мерон, важен израелски център за наблюдение.

 

В отговор Израел удари цели до 25 мили (40 км) във вътрешността на Ливан, включително това, което каза, че е център за противовъздушна отбрана на Хизбула, тъй като американски служители предполагат, че обменът на границата е станал по-агресивен през последните седмици.

 

Според статията на "Вашингтон пост" в неделя, базирана на американското разузнаване, което е прегледало, и интервюта с официални лица, загрижеността в Белия дом отново нараства, че частичното изтегляне на хиляди войници от Израел в Газа може да му позволи да обмисли нанасяне на удари по Хизбула.

 

„Те имат по-свободни ръце да ескалират“, каза американски служител пред вестника.

 

Чувството за неотложност по-специално за Ливан беше подчертано в неделя от все по-песимистичния анализ в израелските медии и на други места, че по-широка война с Хизбула може да бъде избегната, след като министърът на отбраната на Израел Йоав Галант каза миналата седмица, че има само малък прозорец за дипломатическо решение на граничната криза.

 

Израелският Канал 13 цитира високопоставени анонимни израелски служители, които преливат със студена вода вероятността от политическо решение, добавяйки, че тяхната оценка е, че войната с Хизбула е „неизбежна“.

 

Пишейки в Yedioth Ahronoth, Йоси Йехошуа също рисува мрачна картина: „Динамиката е очевидна. Ескалиращи военни действия, които могат да излязат извън контрол.

 

Еял Хулата, бивш съветник по националната сигурност, каза, че след 7 октомври Израел не може да приеме бойци на Хизбула точно на северната си граница. „Фактът, че са толкова близо до оградата, е нещо, което мислех, че трябва да се справим в реално време“, каза той пред журналисти на брифинг. „Ще трябва да се справим с това в крайна сметка.“

 

Blinken (second left) meeting King Abdullah of Jordan (second right) and Crown Prince Hussein (right) in Amman on Sunday

Блинкен (вторият вляво) се среща с краля на Йордания Абдула (втория вдясно) и престолонаследника принц Хюсеин (вдясно) в Аман в неделя. Снимка: Royal Hashemite Court/EPA

 

Израелците не могат да живеят в сянката на нова атака, въпреки че военните вероятно ще се опитат да избегнат пълномащабна война, докато се бият в Газа, добави той.

 

„След 7 октомври няма извинения; никой не може да каже, че не сме мислили, че това може да се случи... защото се случи. И Израел няма да може да чака това да се случи отново.

 

„В крайна сметка, не сега, защото не е нужно да имаме два фронта, може да се окажем в ситуация – може би не това правителство, може би следващото правителство – където може да се наложи да направим превантивен удар в Ливан, за да ги тласнем извън границата, вместо да чакаме да проникнат в общностите на север.“

 

Посещението на Блинкен идва, тъй като събитията в Ливан, Северен Израел, Червено море и Ирак поставиха под силен натиск това, което беше скромен успешен натиск на САЩ за предотвратяване на регионален пожар, откакто Хамас нападна Израел на 7 октомври, и като международна критика към военната операция на Израел монтажи.

 

Дългосрочната позиция на служители на израелската отбрана и експерти с близки връзки с военните е, че те не вярват, че лидерът на Хизбула, Хасан Насрала, иска война с Израел.

 

Също така обаче е така, че израелската отбранителна и разузнавателна структура не успя да предвиди истинските намерения на Хамас преди атаката на 7 октомври.

 

В Израел също има загриженост относно предстоящите изслушвания в Международния съд (МС) по дело, започнато от Южна Африка срещу Израел за войната в Газа.

 

Южна Африка поиска от Международния съд за спешна заповед, в която се обявява, че Израел е в нарушение на задълженията си по конвенцията за геноцида от 1948 г. във войната си срещу Хамас. Израел заяви, че ще се яви пред съда, за да оспори обвиненията, някои базирани на изявления на крайнодесни министри в правителството на Нетаняху.

 

Министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир отново призова в неделя за масова емиграция на палестинци и подновяване на израелските селища в Газа. „Мисля, че това е правилното решение“, каза той в интервю за националната телевизия.

 

САЩ осъдиха подобни призиви като подстрекателски и безотговорни миналата седмица, но Нетаняху досега пренебрегваше натиска от Вашингтон да овладее коалиционните си партньори.

 

 

 

Източник: theguardian, превод: С Т

Станете почитател на Класа