Ракети с вода. Чистките в китайската армия може да са причинени от фантастична корупция

Ракети с вода. Чистките в китайската армия може да са причинени от фантастична корупция
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.01.2024
  • Share:

Китайската армия, подобно на руската, може би е станала жертва на „убиец номер 1“, както експертите нарекоха корупцията преди 10 години.

 

 

Митът за „втората армия на света“ беше разсеян скоро след началото на войната в Украйна: отпуснатите пари са откраднати, трябва да се бием с танкове от 1950-1960 г., снаряди са закупени в Северна Корея, 1,5 милиона комплекта военни униформи са изчезнали някъде. Китайският президент Си Дзинпин си постави за цел да трансформира въоръжените сили на Китай в армия от „световна класа“ до 2027 г., но данните от американското разузнаване пораждат съмнения, че тази задача е постижима.

 

Мащабна кадрова чистка в ръководството на Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) е свързана с разкриването на корупция, която се оказа толкова голяма, че отрича усилията на Си за модернизиране на армията и дори поставя под въпрос способността на Китай да води война, съобщава Bloomberg констатациите на американското разузнаване. Примерите включват ракети, които съдържат вода вместо гориво или които не могат да бъдат изстреляни правилно, защото капаците на силозите не работят правилно.

 

Ракетните войски са най-фрапиращият пример, но целият военно-промишлен комплекс е поразен от корупция, твърдят източници на Bloomberg. Нейният обхват, казват те, е такъв, че американски служители сега считат за малко вероятно Китай да се включи в сериозна военна конфронтация през следващите години.

 

През последните шест месеца повече от 10 високопоставени служители на китайското министерство на отбраната бяха заловени да вземат подкупи - Bloomberg нарича това вероятно най-голямата армейска чистка в съвременната история на Китай. Сменени са ръководствата на Министерството на отбраната и ВМС, както и командването на ракетните войски. Последните оставки бяха в края на декември: сред деветимата уволнени петима бяха от ракетните войски и двама от отдела за развитие на техниката. Ръководителите на три държавни производителя на ракети също бяха отстранени. Това е само официално обявеното.

 

Това не е отслабило позицията на самия Си, отбелязва Bloomberg: напротив, многобройните оставки, включително тези, които той сам издигна, показват колко много той контролира ситуацията.

 

Ракетните сили имат ключова роля в случай на нахлуване в Тайван. В новогодишната нощ Си нарече обединението с Тайван историческа необходимост. Според американското разузнаване Си е инструктирал военните да се подготвят за установяване на военен контрол над Тайван до 2027 г. Това е стогодишнината на НОАК, до което време тя трябва да се превърне в армия от световна класа.

 

 

 

 

Източник: moscowtimes, превог: С Т

Станете почитател на Класа