Лондон: Русия може да загуби още над 500 000 души във войната през 2024 г.

Лондон: Русия може да загуби още над 500 000 души във войната през 2024 г.

Според британското военно разузнаване свалянето на трите руски изтребителя Су-34 над Южна Украйна е повлияло на операциите на руските войски на левия бряг на Днепър в района на Херсон

 

 

 

Руската армия е на път да загуби още 500 000 души през следващата година, според министерството на отбраната на Великобритания, цитирано от The Guardian и "Фокус".

От британското ведомство съобщават, че през 2023 г. Русия е губила средно по 300 военни всеки ден.

"Средният дневен брой на руските жертви в Украйна се увеличи на 300 души през 2023 г. Ако броят им се запази със сегашното темпо през следващата година, Русия ще е загубила над половин милион военнослужещи в Украйна," твърдят от британското МО.

В по-ранен доклад британското министерство съобщи, че загубите на Русия във войната срещу Украйна са се увеличили значително и Москва ще се нуждае от 5 до 10 години, за да възстанови професионалната си армия.

Според британското военно разузнаване свалянето на трите руски изтребителя Су-34 над Южна Украйна е повлияло на операциите на руските войски на левия бряг на Днепър в района на Херсон.

Британското разузнаване припомня, че на 22 декември 2023 г. украинските сили свалиха три руски изтребителя Су-34 над Южна Украйна.

"Преди това руската тактическа авиация играеше ключова роля на юг, особено атакувайки украинския плацдарм на източния бряг на Днепър", добавят те, като отбелязват, че след 22 декември за известно време руските изтребители "почти напълно спряха военните действия".

"Съществува реална възможност липсата на въздушна подкрепа да е допринесла за провала на опита на 18-а общовойскова дивизия от сухопътните войски на руската армия да прочисти плацдарма", според британското разузнаване.

От ведомството отбелязват, че през последните дни Русия отново е засилила тактическите въздушни удари в района на украинското предмостие на левия бряг на Днепър, "но на по-ниско ниво, отколкото преди свалянето на Су-34".

"Това още веднъж показва, че провалът на Русия да установи превъзходство във въздуха в ранните етапи на руско-украинската война продължава да подкопава ежедневните им операции", заключава прегледът.

Ден преди това британското разузнаване съобщи, че през последната седмица сухопътните бойни действия в Украйна продължават да се характеризират или със статична фронтова линия, или с много постепенно, локално настъпление на руските войски в ключови райони.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа