Холдингът на Фридман обвини Киев в рейдърство и поиска 1 милиард долара

Холдингът на Фридман обвини Киев в рейдърство и поиска 1 милиард долара
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.01.2024
  • Share:

Регистрираният в Люксембург холдинг ABH, чиито собственици са бизнесмените Михаил Фридман и Петр Авен, заведе иск в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове (ICSID) срещу Украйна за над $1 млрд. Причината за иска е национализацията на Sense Bank (бивша Alfa-Bank Украйна ") от украинското правителство, съобщава RBC.

 

 

„Чрез комбиниране на методи на корпоративно нападение и военно печалбарство, украинските власти незаконно отнеха банката от нейните законни собственици, бенефициенти и акционери, включително UniCredit Bank и The Mark Foundation for Cancer Research“, каза ABH. В иска се подробно описват действията на Украйна, които холдингът смята за произволни, непропорционални, неразумни и дискриминационни.

 

 

Сергей Карпухин/ТАСС

 

Холдингът се усъмни в желанието на западните страни да подкрепят международното правосъдие, а не да действат в интерес на „корумпирания режим“. ABH също обяви намерението си да запише случаи на „черен PR от Украйна“, за да се противопостави на твърдението.

 

Sense Bank беше национализирана от Украйна през лятото на 2023 г.: държавата я придоби за символичната сума от 1 гривна. Причината за национализацията са връзките на Фридман и Авен с Русия, както и действащите срещу тях санкции. Според украинските власти „директните акционери“ в Sense Bank са ABH Holdings SA и ABH Ukraine Limited. Срещу тях бяха наложени санкции, включително блокиране на активи и забрана за теглене на средства. Фридман, Авен и Андрей Косогов бяха признати за „непреки участници“. Към лятото на 2022 г. те бяха най-големите акционери на банката.

 

През октомври 2022 г. самият Фридман предложи акциите на банката да бъдат предоставени на държавата или на друг акционер. Като алтернатива, отбеляза Фридман в писмо до ръководителя на Националната банка на Украйна (НБУ) Андрей Пишни, е възможно да се рекапитализира банката с 1 милиард долара, като се използват средства, замразени поради санкции.

Източник: moscowtimes превод: С Т

Станете почитател на Класа