Полският външен министър призова за прехвърляне на ракети с голям обсег на Украйна след смъртта на десетки хора заради руски обстрел

Полският външен министър призова за прехвърляне на ракети с голям обсег на Украйна след смъртта на десетки хора заради руски обстрел
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.01.2024
  • Share:

Съюзническите страни трябва да отговорят на масирания руски обстрел на Украйна, който уби около 60 цивилни през последните дни, каза полският външен министър Радослав Сикорски.

 

 

 

Според него Киев трябва да прехвърли ракети с голям обсег, които ще позволят „да се унищожат стартовите площадки и командните центрове“ на руската армия. Сикорски също призова за по-строги санкции, за да лиши Москва от възможността да „произведе оръжия от контрабандни компоненти“. „Трябва да отговорим на последната атака срещу Украйна на език, който Путин разбира“, подчерта полският министър.

 

Подобна гледна точка изрази и председателят на комисията по отбрана на Бундестага Мари-Агнес Щрак-Цимерман. „Украйна се нуждае от повече снаряди и Taurus трябва да бъде мобилизиран незабавно, за да бъде напълно трудно за Русия да снабдява“, подчерта тя.

 

Парламентаристът също така добави, че „много рекламираната европейска коалиция F-16 трябва да влезе в действие много по-бързо“, така че Украйна да може да противодейства на руското въздушно превъзходство. „Путин разчита, че ще се страхуваме от собствената си дързост. И очевидно е прав. Тази нерешителност е толкова горчива“, каза Щрак-Цимерман.

 

 

Киев след обстрела   t.me/mvs_ukraine

 

Президентът на Словакия Зузана Чапутова направи подобно изявление. „Русия изстреля рекорден брой ракети и дронове по градовете и селата на Украйна, за да тероризира цивилните. Най-добрият начин да гарантираме, че агресията на Москва няма да продължи през следващата година, е да предоставим на Украйна необходимите инструменти, за да се защитава“, каза тя.

 

На 29 декември няколко големи града в Украйна бяха подложени на мащабен обстрел. В Киев загинаха 30 души. Съобщава се също за девет жертви в Запорожие, шест в Днепър, четири в Одеса, три в Харков и една в Лвов.

 

Украйна отговори с атака срещу Белгород, където бяха убити 25 души; след което вечерта на 30 декември руската армия нанесе ракетен удар по Харков, в резултат на което бяха ранени 28 души, включително две деца.

 

В нощта срещу 1 януари руските военни организираха най-мащабното нападение с дрон камикадзе на украинска територия от началото на войната. Произведени са общо 90 дрона тип Shahed-136/131. Днепър, Лвов и Одеса бяха атакувани. При последното един човек е загинал заради отломки от дрон, паднали върху многоетажна жилищна сграда.

 

Сутринта на 2 януари Русия изстреля 35 дрона камикадзе и крилати ракети към Украйна от 16 стратегически бомбардировача Ту-95МС и изтребители МиГ-31К, които са носители на „Кинжалите“. В резултат петима души загинаха, а други 130 бяха ранени, каза украинският президент Владимир Зеленски.

 

 

 

 

 

Източник: moscowtimes; превод: С. Т.

Станете почитател на Класа