Кадиров позволи на силите за сигурност да извършват „кръвно отмъщение“ срещу роднините на убийците

Кадиров позволи на силите за сигурност да извършват „кръвно отмъщение“ срещу роднините на убийците
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.01.2024
  • Share:

Чеченските сили за сигурност не трябва да оставят безнаказани лица, извършили убийство, но ако престъпниците не бъдат открити, тогава близките им ще трябва да платят за действията им, каза ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров на среща със служители на МВР и Националната гвардия на републиката. Видеото е публикувано в телеграм канала 1ADAT.

 

 

 

Кадиров обясни този подход с местните традиции, които включват „кръвна вражда“. „Всеки, който наруши обществения ред или докосне с ръка полицай или гост на републиката, дори и да не го намерим, няма да продължим да го търсим. Ще намерим близките му. От незапомнени времена у нас е така: ако не се намери виновникът, се обявява отмъщение на брат му, баща му“, отбеляза той.

 

Кадиров нарече недопустимо роднините на човек, извършил убийство, просто да се отрекат от него и да не носят отговорност. „Никакво отхвърляне на роднина не работи, докато не убием някой от семейството му и не отнемем правото на кръвна вражда“, каза Кадиров.

 

В своя канал в Telegram ръководителят на Чечня потвърди, че е повдигнал този въпрос на срещата, отбелязвайки, че „всеки опит за извършване на посегателство върху живота на човек ще засегне и близките на извършителя“. В същото време, според Кадиров, силите за сигурност ще „държат специален контрол по въпросите на противодействието на екстремистката и терористична пропаганда“.

 

 

„Ако някой смята, че има право да зомбира млади хора, докато са извън страната, дълбоко греши. Такива случаи, ако се появят, ще пресичаме много здраво и в зародиш, за да помислят другите хиляди пъти, преди да се оставят да бъдат използвани. Близките роднини трябва да знаят какво прави представител на тяхното семейство и да носят отговорност за него, на което чеченските адати ни учат от векове“, подчерта Кадиров.

 

По-рано той заяви, че „кръвната вражда“ не е реликва от Средновековието, а „единственият и най-ефективен инструмент за възпиране на агресията и безразсъдството, който анулира дори теоретичната възможност за умишлено убийство“.

 

„Кръвната вражда” противоречи на руската конституция, според която всеки човек има право на живот и никой не може да бъде наказан без съдебно решение. Убийството, мотивирано от „кръвно отмъщение“, се счита за престъпление, съответстващо на параграф „e.1“ от част 2 на член 105 от Наказателния кодекс.

 

През октомври 2023 г., след антисемитски погроми на летището в Махачкала, Кадиров призова за убиване на хора, участващи в масови безредици. „Изстреляйте три предупредителни изстрела във въздуха и след това, ако лицето не спазва закона, произведете четвъртия изстрел в челото“, каза той на силите за сигурност.

 

 

 

 

 

 

Източник: moscowtimes; превод: С. Т.

Станете почитател на Класа