Израелски общественици обвиняват съдебната система, че пренебрегва подбуждането на геноцид в Газа

Израелски общественици обвиняват съдебната система, че пренебрегва подбуждането на геноцид в Газа
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.01.2024
  • Share:

Писмо до главния прокурор и държавния прокурор изисква действия за спиране на „явните призиви за извършване на жестоки престъпления“Група видни израелци обвиниха съдебните власти на страната, че пренебрегват „мащабното и крещящо“ подстрекаване към геноцид и етническо прочистване в Газа от страна на влиятелни обществени фигури.

 

 

 

В писмо до главния прокурор и държавните прокурори те изискват действия за спиране на нормализирането на езика, който нарушава както израелското, така и международното право.

 

„За първи път, откакто си спомняме, изричните призиви за извършване на зверски престъпления, както беше заявено, срещу милиони цивилни се превърнаха в легитимна и редовна част от израелския дискурс“, пишат те. „Днес обажданията от този тип са ежедневие в Израел.“

 

A young boy stands in front of a home destroyed by Israeli airstrikes on 3 January 2024 in Rafah, Gaza.

Младо момче стои пред дом, разрушен от израелските въздушни удари в сряда в Рафа, Газа. Снимка: Ахмад Хасабала/Гети изображения

 

Подписалите включват един от най-добрите учени в Израел, членът на Кралското общество проф. Дейвид Харел, заедно с други академици, бивши дипломати, бивши членове на Кнесета, журналисти и активисти.

 

Представлявано от адвоката по правата на човека Майкъл Сфард, тяхното писмо от 11 страници съдържа множество примери за „дискурса на унищожението, експулсирането и отмъщението“.

 

Списъкът с елитни израелци, които са подбуждали към военни престъпления, включва министри от кабинета и членове на Кнесета, бивши висши военни, академици, медийни фигури, влиятелни лица в социалните медии и знаменитости, се казва в писмото.

 

Цитираните в писмото коментари включват няколко от депутати. Един от тях, Ицхак Кройзер, каза в радио интервю: „Ивицата Газа трябва да бъде изравнена с земята и за всички тях има само една присъда и тя е смърт.“

 

Тали Готлив от партията Ликуд на Бенямин Нетаняху поиска от министър-председателя да използва ядрена бомба срещу Газа за „стратегическо възпиране“, се казва в писмото, цитирайки думите й: „Преди да обмислим въвеждането на сухопътни войски, оръжие за края на света“.

 

Друг депутат от Ликуд, Боаз Бисмут, е цитиран да напомня за библейското клане на нацията Амалек, врагове на древен Израел. „Забранено е да се проявява милост към жестоките, няма място за никакви хуманитарни жестове“, каза той по отношение на Газа, след което добави библейската препратка: „Споменът за Амалек трябва да бъде изтрит“.

 

Сред другите цитирани коментатори е журналистът Цви Йехезкели, който каза по Канал 13: „[Ние] трябваше да убием много пъти по 20 000 души, [ние] трябваше да започнем с удар от 100 000.”

 

Сфард каза, че е изумен от скоростта, с която подбуждането към геноцид и други крайни изказвания са нормализирани в Израел. „Никога не бих могъл да си представя, че ще трябва да напиша такова писмо“, каза той. „Фактът, че този тип говорене напълно е напуснал далечните, маловажни периферии и е навлязъл в мейнстрийма по толкова масов начин, за мен е неразбираем.

 

„Първата опасност е, че хората ще действат в съответствие с тази реч, тогава имате въпроса какво общество ще бъдем, когато това е речта, която управлява отношението ни към палестинците. Има 2,3 милиона жители на Газа, повечето от които непълнолетни.

 

Писмото противопоставя липсата на действия дори при „най-тежките и най-опасни случаи на подстрекаване срещу жителите на Газа“ с интензивна кампания срещу подстрекателството, „чиито потенциални жертви са израелски евреи“. Огромни ресурси са отделени за проследяване на хора, предимно анонимни и с малък обсег, заради реч, която властите тълкуват като подкрепа на Хамас, се отбелязва в писмото. До края на ноември са образувани 269 разследвания и са повдигнати 86 обвинителни акта.

 

„Изумителен е броят на криминалните разследвания, когато става дума за палестински граждани на Израел, повечето от които са напълно анонимни, много от тях почти без публика“, каза Сфард. „Разликата между това и свободата и безнаказаността за онези, които се застъпват за всякакви неща – етническо прочистване, убийства на цивилни, бомбардиране на цивилни райони и дори геноцид – не се изравнява и това е нещо, което властите трябва да обяснят.“

 

Езикът на геноцида рискува да повлияе на начина, по който Израел води война, се казва в писмото. „Нормализираният дискурс, който призовава за унищожение, изтриване, опустошение и други подобни, може да повлияе на начина, по който се държат войниците.“

 

Той подчертава убийството през ноември на Ювал Дорон Кестелман, който спря терористична атака на автобусна спирка в Йерусалим, като застреля двама въоръжени мъже, но след това беше застрелян от войници, които пристигнаха на мястото минути по-късно и го помислиха за терорист.

 

„Имахме години на подстрекаване, което се занимаваше с това да не оставяме терористите живи на мястото на престъплението и имаше хора, включително и аз, които предупредиха, че е неморално и незаконно да се убие терорист, който е неутрализиран“, каза Сфард. „Тогава дойде това трагично събитие с този израелец, който в героична акция неутрализира двама палестински екстремисти. След това той самият беше набелязан, въпреки че захвърли оръжията си, свали палтото си [за да покаже, че няма самоубийствена жилетка], вдигна ръце.“

 

Писмото беше изпратено преди Южна Африка да заведе дело в международния съд, обвинявайки Израел в геноцид и в това, че не е спрял подбуждането към геноцид. „Подадохме това писмо миналата седмица, преди Южна Африка да подаде жалбата си и без да знаем, че ще направят това“, каза Сфард.

 

Групата, която Сфард представлява, не обвинява Израел в геноцид в Газа; тяхното писмо е за подбуждане към геноцид в Израел. Въпреки това обвиненията в подстрекателство, повдигнати от Южна Африка, включват език, цитиран в писмото, и отбелязва, че властите не са предприели съдебни действия в отговор.

 

Ролята на главния прокурор беше да изясни, че коментарите, подбуждащи към геноцид, са неприемливи, представляват подстрекаване и са станали нормализирани, каза Сфард. „Искаме да отбележим това и да дадем възможност на властите да направят нещо по въпроса.“

 

Официалният отговор е особено важен, тъй като Израел се бори с наследството от скръб и гняв, създадено от „невъобразимите и непростими военни престъпления и престъпления срещу човечеството“, извършени от Хамас на 7 октомври, се казва в писмото. „Израелското общество е въвлечено в травма, която ще отнеме години, за да се излекува. Това е точно основата, върху която неморалните чудовища могат да растат и растат.

 

 

 

 

 

Източник: "Гардиан"; превод: С. Т.

 

 

Станете почитател на Класа