Украйна и Русия обявиха най-голямата размяна на пленници от началото на войната

Украйна и Русия обявиха най-голямата размяна на пленници от началото на войната
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.01.2024
  • Share:

И двете страни освобождават повече от 200 войници при първа размяна от август след преговори с посредничеството на ОАЕ

 

 

 

Украйна и Русия обявиха най-голямата размяна на пленници от началото на войната, включваща връщането на повече от 200 войници от всяка страна в сделка с посредничеството на Обединените арабски емирства.

 

Украинският президент Володимир Зеленски каза в сряда в съобщение в социалните медии, заедно с изображения на някои от освободените военнопленници: „230 наши хора. Днес 213 войници и сержанти, 11 офицери и шестима цивилни се завърнаха у дома.

 

Зеленски каза, че някои от завърналите се войници са се „сражавали в Мариупол и Азовстал“, имайки предвид обсадата на завода за стомана Азовстал по време на украинската защита на Мариупол, южен украински пристанищен град, сега окупиран от Русия.

 

Руското министерство на отбраната заяви в изявление, че 248 руски военнопленници са били върнати от Украйна в резултат на „сложни“ преговори, включващи „хуманитарно посредничество“ от страна на ОАЕ.

 

Абу Даби, който поддържа приятелски отношения с Москва, миналата година участва по подобен начин в подпомагането на посредничеството при чувствителен обмен на затворници между Русия и Украйна, включващ десетки военнопленници от всяка страна.

 

Русия и Украйна периодично си разменяха групи пленници в хода на войната, която е в 22-ия месец, но размените станаха по-редки и последната се състоя в началото на август.

 

По това време украинският омбудсман по правата на човека Дмитро Лубинец каза, че 2576 украинци са били освободени при размяна на затворници от началото на пълномащабната инвазия на Русия.

 

Смята се, че повече от 4000 украински военнослужещи остават в плен в Русия като военнопленници, но точният брой на военнопленниците от украинската и руската страна остава неизвестен, тъй като военните на никоя страна не разкриват такива данни.

 

Украинските семейства често са лишени дори от елементарна информация за тяхното местоположение и благосъстояние. Затворници, които са се върнали при размяна, са дали обширни разкази за малтретиране, унижение и изтезания в руски плен.

 

 

 

 

 

Руските прокси съдилища в Източна Украйна също издадоха дългосрочни присъди затвор на украински войници в това, което групите за защита на човешките права описаха като „фиктивни процеси“.

 

Размяната на затворници в сряда идва след дни на широкомащабни руски въздушни удари срещу украински градове, които убиха десетки цивилни. Говорейки по украинската телевизия, Юрий Игнат, говорител на военновъздушните сили на Украйна, каза, че Русия се нуждае от четири дни, за да се подготви за нови масови удари по страната.

 

В последната си разузнавателна информация британското министерство на отбраната заяви, че руските сили са „вложили значителна част от запасите от изстрелвани от въздуха крилати и балистични ракети“, които Москва е натрупала през последните месеци.

 

„Неотдавнашните удари вероятно бяха насочени предимно към отбранителната индустрия на Украйна. Това контрастира с големите му атаки миналата зима, които даваха приоритет на ударите по енергийната инфраструктура на Украйна“, добави министерството.

 

Москва заяви в сряда, че е свалила 12 украински ракети над южната област Белгород на Русия, докато Киев изглежда засилва атаките си срещу столицата на региона, най-големият руски град близо до украинската граница.

 

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков каза, че ситуацията в областната столица, наричана още Белгород, „остава напрегната“.

 

Миналата седмица Русия каза, че украинският обстрел на Белгород е убил 25 души, включително пет деца, което го прави една от най-смъртоносните атаки на руска земя след пълномащабното нахлуване на Москва.

 

 

 

 

 

Източник: "Гардиан"; превод: С. Т.

Станете почитател на Класа