Почти 100 загинаха при взривове в памет на убития командир в Иран

Почти 100 загинаха при взривове в памет на убития командир в Иран

Две експлозии на церемонията в Керман за отбелязване на годишнината от убийството на Касем Сюлеймани повишиха напрежението в Близкия изток допълнително

 

 

 

Повече от 95 иранци бяха убити и десетки бяха ранени при терористична атака на церемония в Иран в чест на убийството на висш генерал, което допълнително засили напрежението във все по-нестабилния Близък изток.

 

Експлозиите избухнаха на възпоменателна церемония в Иран, отбелязваща четвъртата годишнина от убийството на Касем Сюлеймани, ръководител на иранските сили Ал Кудс, и не беше ясно дали някой от основните регионални противници на Сюлеймани – Израел или Ислямска държава – е отговорен за касапницата.

 

Новият министър на вътрешните работи на Иран, хардлайнерът Ахмад Вахиди, не приписа веднага вината за нападението и никоя страна не пое отговорност за най-смъртоносния терористичен инцидент след Иранската революция през 1979 г. Държавният департамент на САЩ заяви, че няма причина да смята, че Израел е участващи.

 

Ранният брой на загиналите от 103 беше намален, но министърът на здравеопазването на Иран Бахрам Ейнолахи каза, че много от ранените са в критично състояние и броят им може да нарасне.

 

Атаката не можеше да дойде в по-трескав момент в Близкия изток. Боевете между Хамас и Израел продължават да бушуват в Газа и Хамас обвини Израел, че е извършил атака с дрон във вторник, която уби нейния заместник-ръководител в Бейрут. Тази атака доведе до ограничени жертви в гъсто населен квартал на ливанската столица.

 

Отличителната черта на Израел е целенасоченото убийство на ключови военни и научни фигури в Иран, за разлика от масовите терористични атаки срещу цивилни, но също така каза, че правилата му за участие са се променили в отговор на убийствата на Хамас на 7 октомври, за които Израел държи Иран в крайна сметка отговорен.

 

Building and Iranian flags.

Неподвижно изображение от видео, публикувано от информационната агенция Иран Прес, показва мястото, където са избухнали две експлозии в сряда. Снимка: Iran Press/AFP/Getty Images

 

Президентът на Иран Ебрахим Раиси отговори: „Враговете на нацията трябва да знаят, че подобни действия никога не могат да предизвикат смущение в желязната решимост на иранската нация да защитава ислямските идеали.“

 

Той каза, че атаките само са направили Иран по-решителен „да изсуши корените на терора и насилието“. Иран не показа никакво желание да се замеси пряко в борбата с Израел, предпочитайки вместо това да предоставя подкрепа на прокси групи.

 

Властите казаха, че експлозиите са причинени от две бомби, които са били детонирани дистанционно.

 

В докладите на свидетели се говори за две експлозии с интервал от 15 минути в южния централен град Керман, разкъсващи тълпите, събрали се да отбележат смъртта на Сюлеймани, смятан някога за най-влиятелната фигура в Близкия изток и отговорен за разширяването на иранското влияние в Ливан, Сирия и Ирак.

 

Според държавната информационна агенция Irna първата експлозия е избухнала на 700 метра от мястото на погребението на Сюлеймани, а втората е била на 300 метра по-нататък.

 

Държавните медии в Иран цитираха Бабак Йектапараст, говорител на службата за спешна помощ на страната, който каза, че 73 души са били убити, но броят на жертвите бързо се увеличи следобед. За четвъртък е обявен ден на траур.

 

Експлозиите избухнаха по пътищата, водещи до Голзар Шохада, гробището Градина на мъчениците в Керман, родния град на Сюлеймани. Тялото му е погребано в гробището заедно с други 1024 души, считани за мъченици, а мястото се е превърнало в място за поклонение на привържениците на „оста на съпротивата“ срещу САЩ и Запада. Болниците в Керман и околните райони бяха поставени нащрек за оказване на помощ на ранените.

 

Мойтаба Золнури, заместник-председател на иранския парламент, заяви: „Несамоубийственият характер на терористичната атака в Керман показва, че това е акт на ционисткия режим. Ние ще накажем ционисткия режим с отмъщение, което ще има глобална оперативна стойност.

 

https://interactive.guim.co.uk/uploader/embed/2024/01/iran_cemetery_blasts_map/giv-13425Ti8gZzbmgQjT/Iran-cemetery-blasts-inArticle_620.png

 

Киануш Джаханпур, бивш говорител на здравното министерство на Иран по време на избухването на Covid, каза в социалните медии: „Отговорът на това престъпление трябва да бъде само в Тел Авив, Хайфа.“

 

Много световни лидери, включително руският президент Владимир Путин, се ограничиха до израз на съчувствие и не се опитаха да идентифицират извършителя.

 

Показателно е, че през септември информационната агенция Fars съобщи, че ключов „оператор“, свързан с групировката „Ислямска държава“, отговарящ за извършването на „терористични операции“ в Иран, е бил арестуван в Керман. През 2017 г. група от петима терористи на ИД атакуваха сградата на иранския парламент и мавзолея на Рухола Хомейни, убивайки 17 цивилни и ранявайки 43. Техеран твърди, че е спрял други атаки на ИД в Иран, насочени към цивилни на обществени места.

 

Iranian women holding pictures of Qassem Suleimani

Ирански жени, държащи снимки на Касем Сюлеймани по време на възпоменателната церемония. Снимка: информационна агенция Wana/Ройтерс

 

Други, които може да стоят зад атаката, включват групи в изгнание, националистически сили и държавни актьори. Иран наскоро заяви, че е унищожил група, подкрепяна от Мосад, израелската държавна тайна служба.

 

На 25 декември израелски въздушен удар в Сирия уби висш командир на Иранската революционна гвардия, което накара Техеран да заплаши, че Израел „със сигурност ще плати“ за действията си.

 

Иранските държавни медии идентифицираха командира като Рази Мусави, старши съветник в силите на Ал Кудс, като казаха, че той е бил убит при въздушен удар близо до сирийската столица Дамаск. Боевете продължават и на ливанско-израелската граница.

 

В същото време предупрежденията на САЩ и Обединеното кралство към Иран да прекрати подкрепата си за атаките срещу търговски кораби в Червено море, извършени от силите на хусите в Йемен, изглежда не са били чути. Хусите казаха в сряда, че са отговорни за изстрелването на още две ракети по търговски кораби, пътуващи близо до пролива Баб ал Мандеб. Това беше първата атака, откакто САЩ заявиха, че може да стрелят по ракетни установки на Хуси в Йемен.

 

Хусите обещаха да продължат атаките, докато Израел не позволи повече хуманитарна помощ в Газа. Големите търговски корабни линии, включително датската корабна компания Maersk, удължиха спирането на услугите през Червено море до второ нареждане, като посочиха заплахите за екипажа и товара. Външният министър на Обединеното кралство Дейвид Камерън разговаря с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен за кризата в Йемен във вторник.

 

Сюлеймани беше убит при нападение на американски дрон в Багдад през 2020 г., наредено от Доналд Тръмп, и беше смятан за лидер, ръководещ иранските прокси сили в Ирак и Сирия. Неговите шиитски сили, част от Революционната гвардия и по-мощни от иранското външно министерство, също бяха убедени врагове на сунитската групировка "Ислямска държава".

 

 

 

 

 

Източник: "Гардиан"; превод: С. Т.

Станете почитател на Класа