Съветник на Нетаняху: Убийството на зам.-ръководителя на "Хамас" не е акт срещу Ливан

Съветник на Нетаняху: Убийството на зам.-ръководителя на "Хамас" не е акт срещу Ливан

Според Марк Регев, високопоставен съветник на израелския премиер по въпросите на сигурността, убийството на заместник-ръководителя на "Хамас" Салех ал Арури е акт, насочен единствено към палестинската ислямистка групировка, а не към "Хизбула", предаде ДПА.

 

 

Регев изложи тезата си в интервю за американската телевизия Ем Ес Ен Би СИ (MSNBC), предава БТА.

"Който и да го е направил, трябва да е ясно, че това не е атака срещу ливанската държава. Това дори не е било нападение срещу терористичната организация "Хизбула",  подчерта съветникът на Бенямин Нетаняху.

Регев не отговори на въпроса кой е отговорен за нападението, ако зад него не стои Израел, и отново повтори, че не става въпрос за удар срещу ливанската държава или срещу "Хизбула".

Палестинската ислямистка групировка "Хамас" заяви, че заместник-ръководителят на нейното политическо бюро Салех ал Арури е бил убит при експлозия в ливанската столица. Както "Хамас", така и "Хизбула" обвиняват Израел за ликвидирането на Ал Арури.

Регев подчерта, че Израел не е поел отговорност за инцидента. Той отбеляза, че в миналото ръководство на Израел е посочвало като легитимни цели водещи терористи, участвали в убийствата на израелски граждани. "Това обаче е общ принцип и няма никаква връзка с настоящата ситуация", допълни съветникът на Нетаняху. 

Според някои израелски медии интервюто на Регев е опит да се предотврати острата реакция на "Хизбула". Подкрепяната от Иран шиитска групировка предупреди Израел, че ще отмъсти за  убийството на Арури, което определи като "опасна атака срещу Ливан" и неговия народ.

Станете почитател на Класа