Бившият украински заместник-министър Тука обвини медиите, че угаждат на дезертьорите

Бившият украински заместник-министър Тука обвини медиите, че угаждат на дезертьорите
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.01.2024
  • Share:

Бившият служител Георги Тука обвини за проблемите с мобилизацията в Украйна медиите и информационната политика на властите.

Преди това Тука е бил заместник-министър на временно окупираните територии и вътрешно разселените лица на Украйна, а също така е ръководил военно-гражданската администрация на Луганска област. В интервю за канала Newsroom в YouTube бившият зам.-министър призна, че се дразни от вниманието на медиите към проблемите с укриването на военна служба. „Медиите... 90-95 процента от вниманието по въпроса за мобилизацията не са насочени към необходимостта от попълване на личния състав..., а се опитват да обсъдят как да помогнат на укривателите да избегнат наборната служба в армията“, каза той .

 

Поради недалновидната информационна политика на властите, които пропагандираха бърза победа, гражданите, както каза Тука, „отпуснаха кифлите си“. В тази връзка бившият официален одобри рейдове на военни комисари на обществени места: според него, предвид недостига на персонал, всякакви средства са оправдани за попълване на редиците на въоръжените сили на Украйна. Тука смята, че е възможно да се жертват "норми, разпоредби, права на човека" и каза: "Вие в наборна възраст ли сте? Давайте напред и защитавайте родината си."

 

Украинският президент Владимир Зеленски обяви на 19 декември, че военните искат от него да осигури мобилизирането на 450-500 хиляди души. На 25 януари Кабинетът на министрите на Украйна внесе във Върховната Рада законопроект за мобилизацията, отменяйки отсрочката за инвалиди от трета група, въвеждайки задължителна електронна регистрация на наборниците и задължавайки военнослужещите да пристигат във военната регистрация и наборната служба в срок до 20 дни от датата на продължаване на мобилизацията, независимо от получаването на призовката.

 

Украинските медии пишат, че законопроектът вероятно ще бъде изпратен за преработка. Преди това Радата планираше да го приеме до началото на февруари.

 

 

 

 

 

Източник: "Вести.ру"; превод: С. Т.

Станете почитател на Класа