Норвегия разрешава на отбранителната си индустрия да продава директно оръжия на Украйна

Норвегия разрешава на отбранителната си индустрия да продава директно оръжия на Украйна

Норвегия реши да разреши на своите отбранителни компании да продават директно оръжия и отбранителни продукти на Украйна от 1 януари, се казва в изявление, публикувано на правителствения уебсайт в понеделник, цитирана от ТАСС.

 

"Подкрепата за Украйна е важна за норвежката и европейската сигурност. Затова правителството реши да разреши директни продажби на оръжия и отбранителни продукти от норвежката отбранителна промишленост за Украйна", казва министърът на външните работи Еспен Барт Ейде, цитиран в изявлението.

Военната подкрепа на Норвегия е организирана в съответствие с четири основни механизма: дарения от собствени запаси, дарения, закупени чрез механизми за международно сътрудничество и фондове, дарения, закупени директно от отбранителната индустрия, обучение на украински персонал, се казва в изявлението.

Промяната в политиката означава, че норвежките компании могат да кандидатстват пред Министерството на външните работи за експортен лиценз за директни продажби на оръжия и продукти, свързани с отбраната, в Украйна. Всички заявления ще бъдат подложени на задълбочена оценка. Контролът ще продължи да се осъществява в строги и отговорни рамки, в съответствие с норвежките разпоредби за експортен контрол, се посочва в изявлението.

Станете почитател на Класа