Зеленски казва, че Русия понася тежки загуби

Зеленски казва, че Русия понася тежки загуби
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.01.2024
  • Share:

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че руските сили търпят тежки загуби и представата, че Москва печели почти двегодишната война, е само "усещане", което не се основава на реалността.

 

 

 

„Хиляди, хиляди убити руски войници, никой дори не ги е отвел“, каза той пред списание The Economist в интервю, публикувано в понеделник, имайки предвид боевете около обсадения източен град Авдиевка, който той посети миналата седмица.

 

Той не предостави доказателства в подкрепа на твърдението си, но западните военни анализатори са съгласни, че Русия плаща висока цена с хора и оборудване за сравнително малки печалби в Източна и Южна Украйна.

 

Няма отговор на искане за коментар от руски официални лица относно забележките на Зеленски.

 

Руски официални лица казаха, че западните оценки за руските жертви са силно преувеличени и почти винаги подценяват украинските загуби.

 

Aftermath of a Russian drone attack in Lviv

Пожарникарите работят на мястото на музей, посветен на Роман Шухевич, лидер на Украинската въстаническа армия (УПА), който беше унищожен от удар на руски дрон, на фона на атаката на Русия срещу Украйна, в Лвов, Украйна, 1 януари 2024 г. REUTERS /Mykola Tys

 

Руският президент Владимир Путин заяви миналия месец, че позицията на Русия се подобрява и няма да спре това, което той нарича "специална военна операция", докато не бъдат постигнати нейните цели, включително "денацификация, демилитаризация и неутрален статут" на Украйна.

 

Руски официални лица отхвърлиха като провал украинската контранастъпление, започнало в средата на 2023 г. на изток и юг.

 

Зеленски призна, че контранастъплението, подкрепено от модерни западни оръжия, може да не е успяло, "както светът искаше. Може би не всичко е толкова бързо, колкото някой си представяше".

 

За разлика от това той приветства „огромния резултат“ от пробиването на украинските сили през руската черноморска блокада, позволявайки износ на зърно по нов маршрут по южното крайбрежие.

 

Ако Украйна загуби войната, каза той, Русия ще бъде насърчена да напредне срещу други страни, защото „Путин чувства слабост като животно, защото той е животно. Той усеща кръвта, усеща силата му“.

МОБИЛИЗИРАНЕ НА УКРАЙНА И СВЕТА

С подкрепата за Украйна, изправена пред пречки в Съединените щати и Европейския съюз, трябва да се направи повече, за да се убеди света, че защитата на Украйна означава защита на света, каза Зеленски.

 

„Може би нещо липсва. Или може би някой липсва“, каза той пред списанието. „Някой, който може да говори за Украйна като за защита на всички ни.

 

Зеленски призна, че „мобилизацията на украинското общество и на света“, която беше толкова силна в началото на руската инвазия, вече я няма.

 

Украйна видя десетки хиляди мъже доброволци да се бият в първите месеци на руската инвазия, но този ентусиазъм намаля 22 месеца по-късно.

 

„Това трябва да се промени“, каза той. „Мобилизацията не е просто въпрос на войници, които отиват на фронта. Става въпрос за всички нас. Това е мобилизация на всички усилия. Това е единственият начин да защитим държавата си и да деокупираме земята си.“

 

Зеленски предприе поредица от международни пътувания, опитвайки се да укрепи подкрепата на Запада. У дома той многократно е призовавал украинците да изпълнят своя дълг.

 

„Победата не се получава или дава, тя се печели“, каза Зеленски в новогодишното си послание към украинците. „И за тази цел днес трябва да живеем по правилото: или работиш, или се бориш.

 

Проектозакон, който предлага намаляване на мобилизационната възраст от 27 на 25 години, предизвика полемика.

 

Русия заяви, че е готова за мирни преговори, ако Украйна вземе предвид "новите реалности", което предполага признание, че Русия контролира около 17,5 процента от украинската територия.

 

Зеленски отхвърли всяка идея, че Москва е заинтересована от преговори, като посочи повтарящите се вълни от въздушни удари. Русия би се съгласила на пауза в битките само ако има нужда от почивка, за да попълни армията си, каза той.

 

 

 

 

 

Източник: Ройтерс; Репортаж на Рон Попески и Александър Кожухар

Станете почитател на Класа