Путин обеща да „засили“ ударите срещу Украйна след смъртоносната последна седмица на 2023 г

Путин обеща да „засили“ ударите срещу Украйна след смъртоносната последна седмица на 2023 г
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.01.2024
  • Share:

Руският президент говори след украинската атака срещу руския град Белгород, която последва широкомащабната атака на Москва срещу украински градове

 

 

 

Президентът Владимир Путин каза, че Москва ще засили ударите по военни цели в Украйна след смъртоносна седмица в конфликта, в която и двете страни се удряха една друга с широкомащабни атаки.

 

Путин говори след украинската атака в събота срещу руския град Белгород, при която според местни власти са убити 25 души, включително пет деца. Тази атака последва широкомащабната атака на Москва срещу украински градове в петък, при която загинаха повече от 40 души и бяха ранени 160.

 

„Ще засилим стачките. Нито едно престъпление срещу цивилни няма да остане ненаказано, това е сигурно“, каза Путин в понеделник по време на посещение във военна болница.

 

Путин каза, че Москва ще продължи да нанася удари по това, което той нарече "военни съоръжения", но руските удари в понеделник бяха насочени към университет и музей.

 

Киев каза, че Русия е насочила страната с "рекорден" брой дронове на Нова година, като Москва изстреля 90 ирански дрона Shahed в последната нощ на годината, 87 от които бяха унищожени.

 

Двама бяха убити при нападение с дрон срещу двуетажна жилищна сграда в североизточната Сумска област, съобщи украинското вътрешно министерство в понеделник, а друг човек е ранен.

 

Aftermath of a Russian drone strike in Odesa.

Последици от атака на руски дрон в Одеса. Снимка: Ройтерс

 

Киев също каза, че руският обстрел е убил един човек на Нова година в южната област на Одеса и друг човек в Херсон, също на юг.

 

Москва предприе нова атака с дрон срещу Киев в ранните часове на понеделник, казаха украински официални лица, като останки от свален дрон предизвикаха пожар в жилищна сграда в Деснянски, най-населеният квартал на столицата. Няма незабавни съобщения за жертви.

 

Ескалиращото насилие дойде, когато украинският президент Володимир Зеленски каза в интервю за The Economist, че идеята, че Русия печели почти двегодишната война, е само „усещане“ и че Москва все още понася тежки загуби на бойното поле.

 

Зеленски не даде доказателства за твърденията си за руските загуби. Той каза, че приоритетите на Украйна през 2024 г. включват удар по силните страни на Русия в Крим, за да се намали броят на атаките срещу неговата страна, както и защита на ключови градове на източния фронт.

 

Той призна, че Украйна може би „не е успяла [през 2023 г.], както светът искаше. Може би не всичко е толкова бързо, колкото някой си е представял.” Но той цитира тежките руски загуби в обсадения източен град Авдиевка, който посети миналата седмица, като доказателство, че Русия не „побеждава“.

 

„Хиляди, хиляди убити руски войници, никой дори не ги е отвел“, каза той пред списанието в интервю. За разлика от това той приветства „огромния резултат“ от пробиването на украинските сили през руската черноморска блокада, позволявайки износ на зърно по нов маршрут по южното крайбрежие.

 

С допълнителна подкрепа за Украйна, изправена пред пречки в Съединените щати и Европейския съюз, са необходими повече усилия, за да се убедят световните лидери, че защитата на Украйна означава защита на света, каза той.

 

Зеленски отхвърли всяка идея, че Москва се интересува от мирни преговори, посочвайки повтарящите се вълни от въздушни удари на Москва. „Виждам само стъпките на терористична държава“, каза той.

 

Всеки руски призив за преговори, каза той, „не е защото те са праведни хора, а защото нямат достатъчно ракети, боеприпаси или подготвени войски“.

 

Говорейки за ситуацията на бойното поле в понеделник, Путин каза, че вярва, че „стратегическата инициатива“ в проточилия се конфликт в Украйна е на руската страна след провала на украинската контранастъпление през лятото.

 

Той също така твърди, че Москва иска да сложи край на конфликта – който продължава почти две години – „възможно най-бързо“, но „само при нашите условия“.

 

 

 

 

 

Източник: Гардиан, France-Presse, превод: С. Т.

Станете почитател на Класа