Върховният съд на Израел отмени закона за съдебна реформа на Нетаняху

Върховният съд на Израел отмени закона за съдебна реформа на Нетаняху
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.01.2024
  • Share:

Съдът отменя закона, който не позволява на съдиите да отменят правителствени решения, които смятат за неразумни

 

 

Върховният съд на Израел отмени закон в основата на противоречивия проект за реформа на съдебната система на Бенямин Нетаняху, който потенциално потапя страната в политическа криза, докато тя води война в Газа и е изправена пред призрака на регионална ескалация.

 

Съдиите се произнесоха в понеделник с малко мнозинство от осем срещу седем да отхвърлят закон, който ограничава правомощията на съда, заявявайки, че ще навреди сериозно на демокрацията в Израел.

 

През юли, след седем месеца дебат, правителството прие закон, премахващ клаузата за „разумност“, която позволява на неизбрания върховен съд на Израел да отменя правителствени решения.

 

Решението за отхвърляне на този закон, взето в историческото първо пълно заседание на 15-членния съд, може да възобнови напрежението, което разбуни Израел през лятото и да раздели правителството на единството след атаките на Хамас от 7 октомври.

 

Проектът за съдебна реформа доведе до месеци на масови протести, които поставиха правителството на Нетаняху под вътрешен и международен натиск. Той разшири вече дълбоките религиозни, етнически и класови разделения в Израел, хвърли военните в хаос и навреди както на неговата валута – шекел – така и на отношенията със съюзниците. Президентът на САЩ Джо Байдън по това време беше критичен към плановете.

 

Адвокатът Гил Ган-Мор, който представляваше 38 правозащитни организации в съвместна петиция, оспорваща закона, приветства решението, като каза, че то е отхвърлило „опит за нарушаване на човешките права на всеки израелски гражданин и осуетяване на съдебния контрол върху правителствени решения“. .

 

Активистите твърдяха, че „при липсата на стабилна конституция, защитаваща правата на човека“, способността на върховния съд да отхвърля законодателство е „незаменима за запазването на демократичното управление и човешките права“.

 

Benjamin Netanyahu

Законът беше част от по-широка съдебна реформа, предложена от Нетаняху, която предизвика дълбок разрив в Израел. Снимка: Ohad Zwigenberg/AP

 

Това е първият път, когато върховният съд на Израел отмени квазиконституционен „основен закон“. Няколко правителствени министри посочиха по-рано, че биха сметнали всяко подобно решение за нелегитимно и няма да се съобразят с него.

 

Но в удар на тази позиция 12 съдии казаха като част от по-широкото решение, че върховният съд има право да отменя основни закони.

 

Нетаняху не отговори веднага на решението, но неговата партия Ликуд заяви, че то противоречи на националното желание „за единство“ по време на война.

 

„Жалко е, че върховният съд избра да издаде решение в основата на социалния спор в Израел точно когато войниците на IDF отдясно и отляво се бият и рискуват живота си в кампанията“, се казва в изявление на партията.

 

Бившият председател на върховния съд Естер Хают, един от съдиите, които подкрепиха решението, твърди, че войната прави решението още по-спешно, тъй като засяга основните принципи, за които израелските войници рискуваха живота си.

 

„Дори в този труден момент съдът трябва да изпълни своята роля и да реши въпросите, поставени пред него, още повече, когато става дума за въпроси, засягащи характеристиките на основната идентичност на Израел като еврейска и демократична държава.“

 

Активистката група Kaplan Force, един от основните организатори на протести срещу законодателството, приветства решението като "победа за гражданите на Израел" в битката за демокрация.

 

„Това е моментът да благодаря на милионите, които излязоха на улицата и защитиха с телата си израелската демокрация, ценностите на декларацията за независимост и техните пазители (върховния съд)“, се казва в изявление на групата.

 

„Сега решението трябва да се спазва и цялата нация да се обедини около ценностите на декларацията за независимост.“

 

 

 

 

 

Източник: Гардиан, превод: С. Т.

Станете почитател на Класа