Израел ще изтегли част от войските си от Газа на фона на новото планиране на кампанията

Израел ще изтегли част от войските си от Газа на фона на новото планиране на кампанията
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.01.2024
  • Share:

Официално лице казва, че интензивната нова фаза на война ще продължи поне още шест месеца, тъй като страната също се подготвя за конфликта в Ливан

 

 

 

Израел изтегля някои войски от Газа, но се подготвя за интензивна кампания, която да продължи там „поне шест месеца“, както и разширява подготовката за война в Ливан, каза високопоставен служител.

 

Има нарастващ международен натиск за ограничаване на офанзива, която досега е убила близо 22 000 палестинци в Газа, повечето от които жени и деца. Дори най-верният съюзник на Израел, САЩ, които отхвърлят призивите за прекратяване на огъня, започнаха да настояват правителството да намали свирепостта на своите атаки.

 

Плановете за изпращане на някои резервисти у дома от Газа, потвърдени в навечерието на Нова година, отбелязват началото на нов етап от войната, каза високопоставен служител пред Ройтерс, и може да бъдат представени като частичен отговор на тези искания.

 

Но Израел все още очаква тежки боеве в Газа през по-голямата част от 2024 г., докато преследва висши лидери на Хамас, дори ако има по-малко войски на място.

 

„Това ще отнеме най-малко шест месеца и включва интензивни мисии за почистване срещу терористите. Никой не говори за гълъби на мира, летящи от Шеджая“, каза служителят, имайки предвид квартал в Газа, който е бил сцена на тежки битки. Ройтерс не го идентифицира по име.

 

Не всички върнати от Газа ще се приберат у дома. Някои ще бъдат подготвени за ротация до северната граница с Ливан на фона на опасения от по-широка ескалация на конфликта, каза служителят пред Ройтерс.

 

„Ситуацията на ливанския фронт няма да бъде позволена да продължи. Предстоящият шестмесечен период е критичен момент“, каза служителят, добавяйки, че Израел ще предаде подобно съобщение на американски пратеник, който провежда мисии на совалка до Бейрут.

 

Въпреки че напрежението изглежда ескалира, САЩ казаха, че ударната група на самолетоносача USS Gerald R Ford, изпратена в региона след атаките от 7 октомври, за да възпира участници като Иран от навлизане в конфликта, ще се върне у дома.

 

An Israeli soldier works atop a tank outside the border with central Gaza

Израелски войник работи на танк извън границата с Газа. Плановете за изпращане на някои резервисти у дома бележат началото на нов етап от войната. Снимка: Амир Коен/Ройтерс

 

Той обаче ще бъде заменен от десантния кораб USS Bataan и придружаващите го военни кораби USS Mesa Verde и USS Carter Hall.

 

Израел и мощната подкрепяна от Иран Хизбула си разменят почти ежедневни залпове от ракети, въздушни удари и обстрели през контролираната от ООН синя линия, разделяща Ливан от Израел след атаките от 7 октомври, при които бойци на Хамас убиха 1200 души, предимно израелски цивилни.

 

В понеделник израелските военни съобщиха, че петима войници са били ранени от атаки от Ливан, а израелските сили са ударили „военни обекти“ и „стартови постове“ на Хизбула през границата.

 

Междувременно Хизбула съобщи, че четирима нейни бойци са били убити в Южен Ливан, без да дава повече подробности.

 

Източници от службите за сигурност казаха на Ройтерс, че трима са били убити при израелска атака срещу две къщи в ливанското село Кафр Кила близо до границата. Не е ясно дали четвъртият боец, чиято смърт беше добавена към жертвите часове по-късно, е бил убит при същия набег.

 

Всяка ескалация може да постави света на ръба на регионален конфликт, който може да доведе Израел до открита конфронтация с Иран и да засмуче САЩ.

 

Израел и САЩ казват, че войната е екзистенциална и Хамас трябва да бъде „унищожен“. Три месеца след началото на войната, въпреки че израелската армия изравнява голяма част от Газа в преследване на Хамас, групировката остава страхотна военна сила.

 

Израелските войски не са заловили или убили никой от висшите лидери на Хамас, които издирват, и докато военните казват, че са убили 8 000 бойци, това представлява по-малко от една трета от 30 000 души, които според тях Хамас може да разположи в началото на конфликта.

 

Нито правителството на Израел е изложило как ще определи победата срещу идеологическа организация, която действа отвъд Газа в практически и политически план.

 

Smoke rises over central Gaza after a strike.

Дим се издига над централната част на Газа след удар. Снимка: Амир Коен/Ройтерс

 

Ако се потвърди, още половин година тежки боеве ще помрачи надеждата за широкомащабно облекчение за цивилните в Газа, почти всички разселени и много отчаяно гладни и без подслон, чиста вода или канализация. ООН определи ситуацията в анклава като "хуманитарна катастрофа".

 

В първия ден на 2024 г. броят на жертвите от израелските атаки достигна 21 978 души, повечето от които жени и деца, с 57 697 ранени, съобщиха управляваните от Хамас здравни власти. Смята се, че още хиляди са затрупани под развалините на бомбардирани сгради.

 

Правителството на Израел не е изложило какво бъдеще вижда за Газа или нейния народ, когато обяви край на бойните операции. Крайнодесните министри обаче са все по-гласни за желанието си да изпратят еврейски заселници в ивицата и да изместят палестинците.

 

Министърът на финансите Бецалел Смотрич каза в понеделник на среща на партията, че Израел „ще контролира постоянно ивицата Газа, за да гарантира сигурността“, съобщава вестник „Аарец“. Това трябва да стане с постоянно военно присъствие и „създаване на еврейски селища, което е гръбнакът на сигурността“, каза той.

 

Неговият съюзник, министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, призова палестинците, живеещи в Газа, да се преместят в други страни. Принудителната миграция е незаконна според международното хуманитарно право; Бен-Гвир формулира своята визия за разселеното и гладуващо население на Газа като избор.

 

Войната предоставя „възможност да се концентрираме върху насърчаването на миграцията на жителите на Газа“, каза Бен-Гвир, според Times of Israel.

 

Завръщането на някои резервисти към цивилния живот е продиктувано отчасти от желанието да се подкрепи икономиката на Израел, която е засегната от последствията от войната.

 

„Някои от резервистите ще се завърнат при семействата си и на работа тази седмица“, каза военният говорител адмирал Даниел Хагари в изявление в навечерието на Нова година.

 

„Това значително ще облекчи тежестта върху икономиката и ще им позволи да съберат сили за предстоящите дейности през следващата година, тъй като битките ще продължат и те все още ще бъдат необходими.

 

Военните разходи, спадът в приходите от сектори като туризъм и развлечения и подкрепата на десетки хиляди хора, евакуирани от домовете на север и по южната граница на Газа, взеха жертва, която се усложни от внезапната загуба на много цивилни служители към армията.

 

„За нас е ясно, че неблагоприятното въздействие върху икономиката е значително“, каза Амир Ярон, управител на Банката на Израел, на пресконференция в понеделник.

 

„Отбраната и гражданските разходи за войната възлизат общо на около 210 милиарда шекела [46 милиарда британски лири]“, каза той и в допълнение към текущите разходи „се очаква бъдещият бюджет за отбрана да расте постоянно“.

 

Той обаче добави, че няколко месеца след войната икономиката се приспособява и връщането на работа на някои резервисти вероятно ще помогне. Първоначално повиканите 300 000 израелци представляват около 10-15% от работната сила.

 

Израелската общественост като цяло е обединена в подкрепа на кампанията срещу Хамас, въпреки икономическото въздействие и бързо нарастващия брой на израелските войници. От началото на сухопътната инвазия 171 войници са били убити в Газа, 30 от тях при инциденти или инциденти с приятелски огън, се казва в изявление на военните.

 

 

 

 

 

 

Източник: Гардиан, превод: С. Т.

Станете почитател на Класа