Риши Сунак не спомена Украйна в новогодишното си обръщение

Риши Сунак не спомена Украйна в новогодишното си обръщение
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    31.12.2023
  • Share:

Британският премиер Риши Сунак не спомена Украйна в новогодишното си обръщение към жителите на кралството, въпреки че през 2022 г. темата за украинския конфликт се появи в речта му. Вместо това той се фокусира върху вътрешнополитическите постижения на властите и плановете за бъдещето, съобщава ТАСС.

 

 

„Развиваме икономиката. Намалихме наполовина инфлацията. Намалихме данъците за бизнеса до най-ниското ниво в съвременната британска история. И преди няколко седмици успяхме да привлечем 60 милиарда паунда (75 милиарда долара) инвестиции в Обединеното кралство. Така че моето новогодишно обещание е да продължа напред", каза Сунак в изявлението си, публикувано от неговия офис на "Даунинг Стрийт" 10.

Риши Сунак посочи, че следващата седмица британското правителство ще представи план за намаляване на данъците за 27 милиона души, което ще намали техните данъчни отчисления средно с 450 паунда (570 долара). „Трябва да гледаме в бъдещето с гордост и оптимизъм“, добави премиерът.

Преди година, в първото си новогодишно послание като ръководител на правителството, Сунак каза, че Обединеното кралство ще продължи да подкрепя Украйна въпреки икономическите затруднения. Британските власти не са разкрили обема на военната помощ за Киев през следващата финансова година, която започва на 6 април 2024 г. и завършва на 5 април 2025 г.

След началото на руската специална военна операция в Украйна, Великобритания предостави военна помощ на властите в Киев в размер на 4,6 милиарда паунда (5,9 милиарда долара) - по 2,3 милиарда паунда всяка година. Британският външен министър Дейвид Камерън каза в интервю за The Sunday Telegraph миналата седмица, че Лондон очаква поне да запази същото ниво на помощ за Украйна през 2024 г.

 

 

 

 

 

 

Източник: ТАСС, превод: С. Т.

Станете почитател на Класа