Брекзит се е провалил напълно за Обединеното кралство, казват мнозинството от британците

Брекзит се е провалил напълно за Обединеното кралство, казват мнозинството от британците
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    31.12.2023
  • Share:

Само един на всеки 10 смята, че напускането на ЕС е помогнало на финансите му, докато само 9% казват, че е било от полза за NHS, въпреки обещаните £350 милиона на седмица според ново проучванеЯвно мнозинство от британската общественост сега вярва, че Брекзит е бил лош за икономиката на Обединеното кралство, повишил е цените в магазините и е възпрепятствал опитите на правителството да контролира имиграцията, според проучване на Opinium за отбелязване на третата годишнина от напускането на Обединеното кралство Единен пазар на ЕС и митнически съюз.

 

 

 

Проучването сред повече от 2000 гласоподаватели в Обединеното кралство също така открива поразително малък брой хора, които смятат, че Brexit е от полза за тях или за страната.

 

Само един на всеки 10 вярва, че напускането на ЕС е помогнало на личното му финансово състояние, срещу 35%, които казват, че е било лошо за финансите им, докато само 9% казват, че е било добро за NHS, срещу 47%, които казват, че е имало отрицателен ефект.

 

Застрашително за премиера Риши Сунак, който подкрепи Брекзит и твърдеше, че ще бъде икономически изгоден, само 7% от хората смятат, че това е помогнало за задържането на цените в магазините в Обединеното кралство, срещу 63%, които смятат, че Брекзит е фактор за стимулиране на инфлацията и разходите на жива криза.

 

Проучването показва, че седем години и половина след референдума британското общество вече смята Brexit за провал. Само 22% от гласоподавателите смятат, че това е било добре за Обединеното кралство като цяло.

 

0gbfff

 

 

Кампанията Vote Leave, водена от Борис Джонсън и Майкъл Гоув, обеща, че Brexit ще даде тласък на икономиката и търговията, както и ще върне £350 милиона на седмица в NHS и ще позволи на правителството да си върне контрола върху границите на Обединеното кралство.

 

Джеймс Крауч, ръководител на политиката и обществените въпроси в Opinium, каза, че възприятието, че Брекзит е бил третиран зле и че е имал отрицателни ефекти върху различни аспекти от живота на Обединеното кралство, изглежда се разпространява: „Общественото недоволство от това как Брекзит е бил третиран от правителството продължава, с възприемани пропуски дори в области, които преди са били разглеждани като потенциална полза от напускането на ЕС.

 

„Повече от половината (53%) от гласувалите за напускане сега смятат, че Брекзит е бил лош за способността на Обединеното кралство да контролира имиграцията, натрупвайки още по-голям натиск върху въпрос, по който правителството е уязвимо. Въпреки това Brexit вероятно ще бъде второстепенен въпрос на следващите избори в сравнение със състоянието на икономиката и NHS, които са ясният приоритет за избирателите.

 

Boris Johnson at a Brexit press conference in 2019

Борис Джонсън, тогавашният министър-председател, говорейки на пресконференция през 2019 г. за плановете на своята партия за излизане от безизходицата около Брекзит. Снимка: Chris J Ratcliffe/Getty Images

 

Робърт Форд, професор по политически науки в Манчестърския университет, каза, че въпреки че вече има доказателства, че негативните възприятия за Брекзит, особено върху икономиката, биха могли да имат ефект върху гласовете на общи избори, е много малко вероятно Брекзит да играе толкова пряка роля както стана на последните два общи избора.

 

Форд каза: „Вниманието на гласоподавателите се насочи решително другаде, като избирателите, които излизат и остават, се фокусират върху вътрешния дневен ред на нарастващите сметки, затруднените обществени услуги и слабия икономически растеж.

 

„Призивът на „Get Brexit Done“ не беше само за завършване на дългия процес на Brexit, но и за деблокиране на политическата система и постигане на резултати по други дълго пренебрегвани въпроси. Брекзит беше осъществен, но това не отблокира политическата система, а проблемите на други места само се задълбочиха. Много от гласоподавателите, които подкрепиха консерваторите за осъществяване на промяна, сега изглеждат убедени, че постигането на промяна изисква изгонване на консерваторите.

 

„Тази промяна в настроенията може да е особено силна сред гласоподавателите на „червената стена“, които се събраха най-нетърпеливо под знамето на Джонсън преди четири години, но оттогава бяха най-изложени на нарастващите сметки и срива на обществените услуги. Последният акт на Brexit все още може да бъде разпадането на избирателната коалиция за Brexit.

 

Едно от ключовите твърдения на привържениците на Брекзит беше, че напускането на единния пазар и митническия съюз на ЕС ще постави началото на нова ера на глобалната търговия за Обединеното кралство, основана на търговски споразумения с други части на света. Много избиратели сега изглежда са заключили, че Брекзит всъщност е бил лош за търговията. Около 49% смятат, че това е било лошо за способността на британските фирми да внасят стоки извън ЕС, докато 15% смятат, че е помогнало.

 

 

 

 

 

Източник: The Observer автор: , превод: С. Т.

Станете почитател на Класа