Русия съобщи, че атаката е убила 21 и ранява 110 в граничния град Белгород

Русия съобщи, че атаката е убила 21 и ранява 110 в граничния град Белгород
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    31.12.2023
  • Share:

Междувременно 18-часовият руски въздушен обстрел над Украйна, който уби 41 цивилни, е последван от руска бомбардировка на Харков в новогодишната нощ

 

Украйна извърши серия от смъртоносни удари по руския граничен град Белгород, ден след като 18-часов въздушен бараж над Украйна уби най-малко 41 цивилни.

 

Руски официални лица казаха, че експлозиите в центъра на Белгород в събота са убили 21 души, включително три деца, и са ранили още 110.

 

 

 

 

 

The Guardian не можа независимо да потвърди броя на загиналите. Ако числата бяха верни, ударът щеше да бъде един от най-смъртоносните по Русия по време на войната досега.

 

Украински източник от сигурността обаче каза пред BBC, че жертвите в Белгород са резултат от „некомпетентна работа на руската противовъздушна отбрана“, което предполага, че отломки от неуспешни руски прехващачи са паднали върху града. The Guardian не можа независимо да провери твърдението.

 

Кадри от града, публикувани в руските социални медии, показват горящи коли и черен дим, издигащ се от повредени сгради. Твърди се, че един удар е ударил близо до централна ледена пързалка.

 

Белгород е на малко повече от половин час път с кола от границата с Украйна, което го прави жизненоважна спирка за руските доставки. Градът е подложен на обширни обстрели и атаки с дронове в продължение на месеци, за които властите обвиняват Украйна.

 

В събота вечерта руска атака срещу централен Харков остави над 20 ранени. Според кмета на Харков Игор Терехов двама души в хотел "Харков Палас" са били ранени при попадение на ракета, включително британски гражданин. Друга ракета, ударила задния двор на жилищна сграда, остави 14 ранени. Съобщава се за още стачки в югоизточната част на града.

 

По-рано през деня руски официални лица съобщиха, че са свалили 32 украински дрона над Московска, Брянска, Орловска и Курска области.

 

Те също така съобщиха, че трансграничен обстрел е убил други двама души в Русия. Един мъж загина, а други четирима души бяха ранени, когато ракета удари частен дом в Белгородска област късно вечерта в петък, а деветгодишно дете беше убито при отделен инцидент в района на Брянск.

 

0ъхъхм

 

 

Кремъл съобщи, че Владимир Путин е бил информиран за удара по Белгород. Говорителят Дмитрий Песков каза, че руският президент е инструктирал министъра на здравеопазването да пътува до Белгород.

 

Руското министерство на отбраната твърди в изявление, че Киев е използвал украински ракети Olkha и чешко производство Vampire, оборудвани с бойни глави с касетъчни боеприпаси по време на атаката си срещу Белгород.

 

„Това престъпление няма да остане ненаказано“, казаха от министерството на отбраната.

 

„Режимът в Киев, който извърши това престъпление, се опитва да отвлече вниманието от пораженията на фронта и също така иска да ни провокира“, се казва в изявлението.

 

Украйна не е признала, че е нанесла удари в събота и рядко коментира атаки на руска територия. Ако броят им бъде потвърден, ударът ще бъде един от най-смъртоносните удари в страната по време на войната досега.

 

Украинските медии – позовавайки се на правоприлагащите органи – твърдят, че атаките са поразили само военни цели и са отмъщение за масовото бомбардиране на украински градове в петък. Петъчният бараж беше описан от украински официални лица като най-голямата въздушна атака на Русия срещу страната досега.

 

Ударите срещу Украйна в петък потвърдиха опасенията, които отдавна се поддържат в Киев и на запад, че Москва изгражда голям запас от ракети, които планира да използва тази зима, за да атакува енергийната система на страната.

 

В петък вечерта извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН осъди последната кампания на Русия за масови бомбардировки в Украйна.

 

„Отново украинците са принудени да прекарат празниците в търсене на подслон, разчистване на развалините и погребване на мъртвите при минусови температури“, каза помощник-генералният секретар на ООН Халед Киари, след като информира съвета за атаките.

 

Въздушните атаки на Русия също предизвикаха безпокойство у преките съседи на Украйна.

 

Силите за отбрана на Полша заявиха в петък, че неизвестен обект е навлязъл във въздушното пространство на страната, преди да изчезне от радарите, и че всички признаци сочат, че това е руска ракета.

 

Говорейки пред руската държавна медия РИА Новости в събота, руският шарже д'афер в Полша Андрей Ордаш каза, че Москва няма да коментира събитието, докато Варшава не предостави на Кремъл доказателства за нарушение на въздушното пространство.

 

"Докато не бъдат представени конкретни доказателства, няма да даваме никакви обяснения, тъй като тези обвинения са необосновани", каза той.

 

 

 

 

Източник: guardian, превод: С. Т.

Станете почитател на Класа