Путин не изпрати новогодишни поздрави на западните си колеги. От европейските лидери поздрави само Вучич и Орбан

Путин не изпрати новогодишни поздрави на западните си колеги. От европейските лидери поздрави само Вучич и Орбан
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    31.12.2023
  • Share:

Този път руският президент Владимир Путин не изпрати новогодишни поздрави до американския лидер Джо Байдън и лидерите на други западни държави, съобщава ТАСС. По традиция Путин честити Новата година и Коледа на чуждестранните си колеги в края на декември. На 30 декември Кремъл публикува списък на лидерите, които са получили такива телеграми от руския президент. От европейските лидери Путин поздрави за Нова година само Вучич и Орбан. Путин поздрави лидерите на Китай, Индия, Виетнам и Лаос, Боливия, Бразилия, Венецуела, Куба и Никарагуа, Сирия, Турция и Южна Африка, според публикувания списък. Руският президент също така поздрави папа Франциск и няколко бивши ръководители на чужди държави и правителства, сред които бившия френски президент Никола Саркози и бившия германски канцлер Герхард Шрьодер.

 

 

Сред поздравените от Путин няма лидери на Великобритания, Германия, САЩ, Франция, Япония и други големи държави, неприятелски на Русия. Путин вече втора година не им изпраща предпразнични послания. Освен това списъкът отново не включва нито един ръководител на международна организации и на водещите спортни федерации. От списъка с бивши държавни и правителствени ръководители, които Путин традиционно поздравява, през 2022 г. изчезна бившият германски канцлер Ангела Меркел - тази година я няма отново.

От европейските лидери руският президент поздрави само унгарският премиер Виктор Орбан и президентът на Сърбия Александър Вучич, се казва в изявлението на Кремъл. В поздравлението си към Орбан Путин отбеляза, че отношенията между двете страни запазват положителна динамика, въпреки трудната международна обстановка. В поздравленията си към сръбския си колега руският президент отбеляза, че отношенията между двете страни, основани на вековни традиции на приятелство, се развиват в конструктивен план. 

Руският президент поздрави лидерите на страните от БРИКС за Нова година и Коледа, добавя ТАСС. Обръщайки се към президента на Индия Драупади Мурму и премиера Нарендра Моди, Путин отбеляза развитието на привилегировано партньорство с Руската федерация, въпреки трудната ситуация в света. Той „подчерта своята убеденост, че Москва и Делхи ще продължат да развиват многостранни двустранни връзки и ефективно да координират усилията си в интерес на укрепването на сигурността и стабилността на регионално и глобално ниво“.

В поздравлението си към китайския президент Си Дзинпин Путин изрази увереност, че „чрез съвместни усилия ще бъде възможно да се осигури по-нататъшно разширяване на продуктивното двустранно сътрудничество във всички области, както и партньорствата в рамките на ООН, Г-20, ШОС и разширения БРИКС, чието председателство преминава към Русия“. Президентът на Руската федерация обърна внимание на факта, че „две руско-китайски срещи на върха през изминалата година - пролетната в Москва и есенната в Пекин - дадоха мощен тласък за развитието на отношенията на всестранно партньорство и стратегическо взаимодействие между двете страни във всички посоки".

В телеграма до президента на Южна Африка Сирил Рамапоса Путин отбеляза, че отношенията между Русия и Южна Африка са приятелски и конструктивни и това е било напълно потвърдено от съвместната работа по време на втората среща на върха Русия-Африка.

Путин поздравление и до бразилския си колега Лула да Силва. В телеграмата се казва, че „руско-бразилските отношения се развиват активно в политическа, търговско-икономическа, хуманитарна и други области на основата на принципите на стратегическото партньорство“, съобщава пресслужбата на Кремъл.

Поздравления бяха изпратени до президентите на Абхазия Аслан Бжания, Азербайджан Илхам Алиев, Армения Ваагн Хачатурян, Беларус Александър Лукашенко, Казахстан Касим-Жомарт Токаев, Киргизстан Садир Джапаров, Таджикистан Емомали Рахмон, Туркменистан Сердар Бердимухамедов, Узбекистан Шавкат Мирзийоев, Южна Осетия Алан Гаглоев. Главата на руската държава поздрави и министър-председателя на Армения Никол Пашинян и председателя на горната камара на туркменския парламент Гурбангули Бердимухамедов.

 

 

 

 

Източник: ТАСС, превод: С. Т.

Станете почитател на Класа