Русия поиска заседание на Съвета за сигурност заради украинския обстрел на Белгород

Русия поиска заседание на Съвета за сигурност заради украинския обстрел на Белгород
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    31.12.2023
  • Share:

Русия поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН в 23 часа московско време на 30 декември заради обстрела на Белгород от украинските въоръжени сили и поиска присъствието на постоянния представител на Чехия в световната организация. Това съобщи първият заместник-постоянен представител на Руската федерация в ООН Дмитрий Полянски. По-късно Полянски уточни, че срещата ще се състои на 31 декември в 00:00 часа московско време, предаде ТАСС.

 

 

Най-малко 14 души, включително две деца, бяха убити при обстрела на Белгород от украинските въоръжени сили. 108 души са ранени, включително 15 деца, съобщи по-рано днес руското министерство на извънредните ситуации. Министерството уточни, че ударът е нанесен от две ракети "Ольха" в касетъчен вариант, както и чешки снаряди за РСЗО "Вампир". Повечето от тях са били прехванати, иначе последствията щяха да бъдат по-тежки, добавят от ведомството. Атаките срещу Белгородска област продължават от снощи. По предварителни данни са пострадали само цивилни обекти - около 40, има попадения в жилищния сектор. Руското министерство на извънредните ситуации регистрира десет пожара, всички те вече са потушени. 

Руският президент Владимир Путин е бил информиран за атаката срещу Белгород, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. По указание на Путин екип на Министерството на здравеопазването начело с министър Михаил Мурашко, както и група на Министерството на извънредните ситуации излетяха към мястото на инцидента, за да помогнат на пострадалите.

Вестник "Комерсант" цитира източник, близък до руския Следствен комитет, според който ракетите, изстреляни от пускова установка в Харковска област, са ударили ледена пързалка на централния площад в града, търговски център, жилищни сгради и автомобил. Не е получен още официален коментар от Киев, но украинската новинарска агенция РБК-Украйна цитира източници, които твърдят, че силите на Украйна са нанесли удари по военни цели в град Белгород в отговор на руските бомбардировки на украински градове предишния ден.

 

 

 

 

 

Източник: ТАСС,превод: С. Т.

 

 

 

Станете почитател на Класа