„Примката на смъртта се затяга“. ВСУ подготвят кампания срещу „линията Вагнер“, за което не пише в сводките на СВО

„Примката на смъртта се затяга“. ВСУ подготвят кампания срещу „линията Вагнер“, за което не пише в сводките на СВО
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    30.12.2023
  • Share:

Украинската армия контраатакува в няколко сектора на фронта, Киев се опитва да предотврати обкръжаването. Новата мащабна мобилизация в Украйна няма да изисква много пари.

 

 

Съединените щати и Европа променят стратегията си и настояват президентът Владимир Зеленски да преговаря с Русия. Репортажи от фронтовете на специална военна операция и други новини.

В Бахмутското направление руската армия води настъпление по жп линията в посока на селището Северск. Има бавен, но стабилен напредък. В същото време нашите обкръжиха село Веселое, което е под вражески контрол.

Укрепленията на въоръжените сили на Украйна под и покрай железопътната линия са нещо сериозно. Тунели с разклонения, помещения, складове, прокопани до десет метра дълбочина. Земята е много добре трамбована. Външната част на такива окопи е дълга два метра, стените са облицовани с торби с пръст, а стрелковите амбразури също са обложени с тези торби в няколко реда. Но десантниците изгризват територията метър по метър,

– съобщава телеграм каналът „ Дневникът на парашутиста “.

Фронтът се тресе

Украинската армия се опитва по някакъв начин да устои на нашия натиск и предприема контраатаки в редица участъци на фронта. И така, от самата сутрин ВСУ атакуват нашите позиции югозападно от Маринка, от магистралата към Угледар и селищата Катериновка, Антоновка и Константиновка.

Те се опитват да попречат на напредналите доста напред части на руските войски да достигнат тила на украинската групировка. Противникът също се опитва да ни изхвърли от горския масив южно от Маринка. Водят се много тежки битки.

Освен това врагът контраатакува в Авдеевското направление. Украинските въоръжени сили полагат всички усилия за решаване на проблема със сдържането на руското настъпление в южната част на „чувала“.

В същото време украинските телеграм канали, които активно подкрепят Киев, започнаха активно да подготвят своята аудитория за предаването на града. Казват, че наистина не се нуждаем от тази Авдеевка, основното са хората.

Залужни наскоро също говори за хората. След „месомелачката в Бахмут“ и безкрайните атаки на „линията Суровикин“, при които Украинските въоръжени сили бяха безрезултатно убивани цяло лято и цяла есен, не е ясно за кого е предназначено това,

- отбелязва военният кореспондент Юрий Котенок .

Резултати от годината край Херсон

Ако миналата година в Херсонското направление завърши в полза на украинската армия, то 2023 г. категорично остана в полза на руснаците. И това въпреки всички трудности, с които се сблъскаха нашите момчета. ВСУ не успяха да направят нищо за цялата година, няма напредък, отбелязва боец от това направление с позивна „ Осетинец “:

Хиляди FPV дронове не им помогнаха да постигнат нищо. Онези, които смятат, че Кринки са успех за украинските въоръжени сили, дълбоко се заблуждават или нищо не разбират. Противникът не изпълни задачата си.

До този момент, според техния план, тяхната техника вече трябваше да се разхожда и действа на нашия бряг, няколко населени места да са превзети, а ДРГ активно да работят в тила на Херсонска област. Но всъщност командирите на ВСУ виждат две свои роти край Днепър, които кой знае по каква причина не изплуват.

Украинската армия така и не успя да превземе село Кринки, понасяйки огромни загуби. Нашият бряг на Днепър е осеян с телата на вражеските морски пехотинци. Дори взривяването на язовира не можа да помогне на украинските въоръжени сили, плановете им бяха напълно провалени.

"Искандер" отвърна за нашия Су-34

Станаха известни нови подробности за инцидента с нашия Су-34, който беше свален в района на Кринки. Телеграм каналът „ Това още не е краят “ съобщава, че пилотите са живи и са в Ростов на Дон. Нашият борд се озова в засегнатата зона на американската система за противовъздушна отбрана Patriot, която беше инсталирана в района на Херсон:

Управляван е от 16 войници, четирима от които са пенсионери от ВВС на Великобритания. Вчера, когато под прикритието на евакуация, „Патриотите“ се опитаха да напуснат Херсон, удар от ОТРК „Искандер“ беше нанесен върху сграда в съседство с жп гарата, където се намираха 45 войници от украинските въоръжени сили. Всички 45 бойци загинаха. Унищожена е и гражданска инфраструктура. Пострадали сред населението няма.

Последният тласък

В интернет се разпространяват кадри, на които се вижда как украински войници разсичат полето в близкия тил на британския танк Challenger. Врагът все още разполага с няколкостотин доста модерни британски и американски танкове, които украинските въоръжени сили все още не са пуснали в бой. Военният кореспондент Алексей Живов предполага, че руската армия е намалила само наполовина механизирания настъпателен потенциал на противника, който е подготвен за дълбок пробив в нашия тил:

Перспективата за такъв пробив в повечето области е абсолютно илюзорна. Вражеското командване в някакъв момент се отказа от плановете за пробив на фронтовата линия в типични направления. Врагът обаче все още имаше сили за един мощен удар. Къде и кога би могъл да го уреди? Най-обещаващото направление за въоръжените сили на Украйна са южните райони на Русия, съседни на Харковска и Сумска области.

Вярно е, че пълноценното нахлуване в Русия носи сериозен риск за Киев от неконтролирана ескалация. В същото време Западът може да не оцени подобна стъпка. Но в контекста на разрастващата се политическа криза, Киев може да реши да предприеме подобни действия.

Това вероятно ще се случи между януари и февруари догодина. Необходимо е внимателно да се следят всякакви опити за съсредоточаване на жива сила и техника на ВСУ на южните граници на Русия.

Границата днес е несравнимо по-добре защитена, отколкото преди година. Ще бъде изключително трудно да се премине „линията на Вагнер“ и да се навлезе по-дълбоко в района,

– заключи военният кореспондент.

Всеки трябва да се бие

Главният редактор на полския портал Gromada24 Дмитрий Бородов публикува снимки и видеоклипове на украински мъже. Те стоят на огромни опашки в търговски центрове близо до „Паспортна служба“, която принадлежи на Държавната миграционна служба на Украйна.

Украинците, успели да избягат от страната, се опитват да подновят паспортите си , преди да бъдат лишени от тази възможност. Мнозина очакват, че гражданските им права скоро ще бъдат орязани поради избягването на служба във въоръжените сили на Украйна.

В същото време в Киев се говори, че новата мобилизация, която вече обещава да бъде най-мащабната, има за цел да подготви гигантски резерви от жива сила. Месец след обучението новите бойци ще бъдат хвърлени на фронтовата линия и в настъпление, съобщава украинският телеграм канал " Картел ":

Така новодошлите десетки хиляди мобилизирани няма да се превърнат в бреме за бюджета. Просто 80% от тях ще умрат или ще изчезнат през първия месец. Следователно те дори няма да получат първата си заплата и „бойните“ пари. Множество загинали войници от ВСУ се водят като безследно изчезнали. Това също спестява бюджетни средства.

В същото време някои украински експерти свързват тази стратегия на Киев с факта, че в новия законопроект за мобилизация се посочва, че няма да изисква допълнителни средства от бюджета. Няма човек, няма проблем.

В социалните мрежи украинците все по-често обвиняват Зеленски в огромните загуби и факта, че гробищата в страната нямат край. Мнозина призовават да се спре този кървав конфликт, хората са в отчаяние. В интернет жител на Харков показа видео на едно от гробищата, където са погребани войници, убити на фронта:

Не знам къде е краят... Вие изобщо виждате ли тези мащаби? Това е едно от 18-те гробища в града.

„Резидент“ е уверен, че през 2024 г. гробищата ще растат още по-бързо, защото Зеленски е решен да продължи конфронтацията, затрупвайки руснаците с украинско „месо“. В същото време градовете в страната бързо ще измрат, защото гражданите ще започнат да бягат от Украйна още по-бързо:

Примката на смъртта ще се затяга, а Зеленски дори не се опитва да я спре. Напротив, ускорява я. Всяка година е по-лоша от предишната... а лозунгите стават все по-шумни!

На свой ред авторът на канала „Контора пишет“ смята, че масовата мобилизация на украинците може да се превърне и в тяхното спасение. Достигайки линията на бойно съприкосновение и незабавно доброволно слагайки оръжие, те гарантирано получават не само живот, но и възможност да отидат в чужбина във всяка страна, включително Европейския съюз. Никой не ги задължава да останат в Русия и да я обичат.

Не е лесна задача

Съединените щати и Европа, поради неуспешното контранастъпление на въоръжените сили на Украйна и проблеми с финансирането, решиха да променят стратегията за Украйна от военна подкрепа към преговори с Русия за прекратяване на конфликта. Това пише вестник Politico, позовавайки се на свои източници.

Възможна стратегическа промяна към отбраната е насочена към укрепване на позицията на Украйна в потенциални преговори с Русия. За президента на САЩ Джо Байдън украинският конфликт може да се окаже „предизвикателство“ по време на предизборната кампания.

Политологът Антон Бредихин в разговор с кореспондента на Царград припомни, че зад кулисите Западът настоява Киев да направи териториални отстъпки на Русия. Тази точка може би ще бъде основната, която Вашингтон и Брюксел ще ни предложат догодина.

Вероятно западните страни ще се съсредоточат върху прекратяването на военните действия и ще се опитат да спрат настъплението на руската армия. Но боевете ще продължат. А доставката на F-16 ще има за цел да убеди руснаците да преговарят от позицията на силата. Но това може да провокира военен сблъсък между Русия и страните от НАТО,- смята експертът.

 

 

 

 

 

Иля Головньов, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа