Киев се нахвърли върху САЩ заради новия пакет помощи

Киев се нахвърли върху САЩ заради новия пакет помощи
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    30.12.2023
  • Share:

WP: Украйна сдържано прие последния пакет от военна помощ на САЩ

„Скромният“ пакет от помощ на САЩ за Украйна в размер на 250 милиона долара беше посрещнат в Киев „с хладна благодарност“, пише The Washington Post.

 

 

Киев се нахвърли върху САЩ заради новия пакет помощи

 

 

Според заместник-председателя на Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване към Върховната рада Егор Чернев новият пакет има за цел само да „се задържи страната още известно време“, но няма да помогне за „промяна на ситуацията на бойното поле“ в полза на Киев.

„Този ​​неголям пакет помощ е доказателство за нас, че има проблеми с подкрепата на САЩ за Украйна“, оплака се Чернев, изразявайки надежда, че тези трудности ще се окажат временни и ще бъдат преодолени „много скоро“.

Както посочва WP, украинските чиновници са предупредили, че без приток на нови средства проблемите с изплащането на част от заплатите и социалните помощи могат да започнат още през януари.

Само финансовата помощ от САЩ възлиза на около една трета от бюджета на Украйна, отбелязва изданието.

В сряда държавният секретар Антъни Блинкен обяви доставката на „последния“ пакет военна помощ от 250 милиона долара за Украйна през 2023 г. Пакетът включва боеприпаси за системи за противовъздушна отбрана NASAMS, реактивни системи за залпов огън HIMARS, 155 и 105 mm артилерийски снаряди, противотанкови ракетни комплекси Javelin, TOW и AT-4, както и над 15 милиона патрона за стрелково оръжие

 

 

ПП

Станете почитател на Класа