Алексей Чекунков: Мурманска област е флагманът на развитието на Арктика и фокусът на цяла Русия

Алексей Чекунков: Мурманска област е флагманът на развитието на Арктика и фокусът на цяла Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    30.12.2023
  • Share:

Този ден ще бъде запомнен от мнозина с голям интерактивен щанд с постиженията на региона, майсторски класове и дегустация на арктическа кухня, комуникация с онези, които са се преместили „да живеят на север“, както и богата културна и бизнес програма с участие на представители на регионални и федерални власти и големия бизнес. В рамките на Деня на Мурманска област бяха подписани пет споразумения с общ обем на инвестициите в региона над 55 милиарда рубли.

Успешна година за Мурманска област

2023 година, юбилейна година за Мурманска област, се проведе не само под егидата на празнични събития, посветени на 85-ата годишнина от образуването на региона, но и бе белязана от много събития, които поставят вектора за развитие на Арктика през следващите години. Един от основните е началото на проектирането на газопровод до Мурманска област за газификация на региона, което беше подкрепено от руския президент Владимир Путин.

 

Благодарение на подкрепата на държавния глава тази година започна разработването на генерални планове за поддържащите градове на Арктика, където Арктика играе ключова роля с незаледено дълбоководно пристанище, чийто товарооборот е сред Топ 5 на пристанищата в Русия. През декември беше пуснат работен трафик по железопътната линия на транспортния възел Мурманск, благодарение на което товарооборотът през пристанището Мурманск почти ще се удвои. Също през тази година беше решено да се отделят около 30 милиарда рубли за обновяване на затворени военни гарнизони в Арктика и пускане на преференциални арктически ипотеки при 2%, в които Мурманска област също има пръст в насърчаването.

 

0хухуйй

© Александър Алексеев, Министерство на информационната политика на Мурманска област

 

"Северът, въпреки суровите си условия, става все по-привлекателен за работа, за самореализация и за живот. Ако вземем основния икономически показател, който характеризира икономическото развитие, тогава за четири години вътрешният регионален продукт на Мурманск регионът на глава от населението е нараснал с 2,5 пъти.Благодарение на самите проекти и база, които имаме, и динамичното развитие на региона", отбеляза ръководителят на Арктика Андрей Чибис.

 

- Ние се борим колкото се може по-малко хора да напускат Севера и да идват повече, като през 2019 г. си поставяме задачата да обърнем тенденцията на намаляване на населението до 2030 г. Но още през 2023 г., юбилейната година за Мурманска област, имаше 800 души повече, които дойдоха, вместо да си тръгнат. Важно е да се отбележи, че като цяло заминаващите са с 30% по-малко. Това е резултат от създаването на нови работни места и съвместната работа“.

 

Мурманската област е флагман на развитието на Арктика

Както отбеляза руският министър за развитието на Далечния изток и Арктика Алексей Чекунков, Русия е половината от цялата световна Арктика, а една четвърт от общото население на руската арктическа зона живее в Мурманска област, където световно- реализират се мащабни проекти. "На 20 юли от района на Мурманск пуснахме в експлоатация първата в света уникална плаваща инсталация за втечнен природен газ. В света има само няколко стационарни инсталации за втечнен природен газ и ние ги правим плаващи. Само в Русия има атомни електроцентрали, които малцина в света правят стационарни, ние ги правим плаващи“, каза той, говорейки по време на деловата програма на Деня на Мурманска област на изложението „Русия“.

 

0гтегтгб

© Александър Алексеев, Министерство на информационната политика на Мурманска област

 

Министърът добави, че Мурманска област е флагманът на развитието на Арктика и „концентратът“ на цяла Русия. „Нашата страна е северна сила, така че хапливият младежки лозунг „Живей на север!“, разбира се, се отнася не само за района на Мурманск, но и за цялата руска Арктика и Далечния изток. Той се отнася за нашата страна, защото е тук не е горещо, през зимата нощта продължава доста дълго, гъстотата на населението е малка, но има невероятни богатства на недрата, смелостта на хората, които служат там, любовта на хората, които работят там, мъдростта и светлината на хората, които живеят там - това е, което характеризира цялата ни страна“, - подчерта ръководителят на Министерството на източното развитие.

 

Арктически диалог

На площадката на Деня на Мурманска област на изложението „Русия“ се обсъждаше не само икономиката, имаше място и за наболели въпроси от млади хора. „Арктически диалог“ е проект, при който децата могат да попитат утвърдени и известни възрастни всичко, което ги интересува. Сред участниците в проекта вече бяха вицепремиерът - ръководител на Министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров, руският министър за развитието на Далечния изток и Арктика Алексей Чекунков, както и помощник на президента на Руската федерация Максим Орешкин. На изложбената площадка "Русия" губернаторът Андрей Чибис и телевизионният водещ Андрей Малахов отговориха на въпроси на млади северняци.

 

00йуйуйу

© Александър Алексеев, Министерство на информационната политика на Мурманска област

 

"Казвам се Дарина, искам да инвестирам силите си в развитието на нашия регион. Как, според вас, един тийнейджър може да помогне на Мурманска област да се развие?", Попита ученик от 8 клас в полярното село Алакурти.

 

"Най-малко отидете на работа през ваканциите. Нашият регионален проект "Работа наблизо", където всеки тийнейджър може да намери временна работа за усъвършенстване. Дори като се вземат предвид трудовите ограничения за тийнейджър, можете да спечелите 34 хиляди рубли на месец , това не са лоши пари за тийнейджър. И като цяло - да дефинирате мечта и да вървите към нея, включително да правите нещо и да създавате за вашето село и регион, включително доброволчество и благотворителна дейност“, отговори губернаторът Чибис.

 

По време на „Арктическия диалог“ бяха повдигнати недетски въпроси, които повдигнаха темите за подреждане на градски обекти, жилищни и комунални услуги, култура и патриотично възпитание. Ученик от Мурманск предложи на губернатора идеята за привличане на хора от други региони в Арктика, запознавайки ги с прелестите на живота в Арктика от училище. Както отбелязва Андрей Малахов, който години по-късно смени московската си регистрация с Мурманск, където е роден, животът в малките северни градове може да бъде много по-удобен, отколкото в мегаполисите.

 

0бгбхнм

© Александър Алексеев, Министерство на информационната политика на Мурманска област

 

"Цял живот хората от цялата страна мечтаеха за московска регистрация и преди три години отново се регистрирах в района на Мурманск благодарение на губернатора Андрей Чибис. Изведнъж си помислих, какво ми дава московската регистрация днес? Нека да погледнем трезво в ситуацията Ако медицината е в столицата, тогава това е частна клиника, нямам отстъпки за транспорт - не съм баща на много деца, така че плащам за паркинг като всички останали.

Като цяло реших, че е по-добре да плащам данъци в района на Мурманск, да бъда регистриран в родния си град Апатити и да участвам в живота на града. Дойдох в Москва много с регистрация, но с цялото си сърце съм в град Апатити, Мурманска област“, ​​каза Малахов, като покани всички в Арктика.

 

Мурманска област на изложението "Русия"

Денят на Мурманска област на изложението "Русия" се оказа наситен със събития. Както отбеляза Чибис, бяха организирани 15 майсторски класа за тези, които искаха да „почувстват Арктика тук и сега“. От традиционното моделиране на померанска сърна до приготвянето на гастрономически изкушения от готвачи на арктическата кухня. Развлекателната програма включваше викторини, виртуални екскурзии до продукцията, прожекция на филми от филмовия фестивал „Северен характер“, както и концерт на ансамбъла за песни и танци на Червенознаменния Северен флот.

 

0бгбхът

© Александър Алексеев, Министерство на информационната политика на Мурманска област

 

"Екипът на Мурманска област беше първият, който усети какво искаме да бъде изложбата "Русия", как искаме да почувстваме регионите. Мурманската област се превърна в локомотив и други субекти на Руската федерация вече го последваха , С пристигането на губернатора на Полярния регион Андрей Чибис и неговия енергичен екип започна модата. Вижте какво не можете да откриете - Мурманска област е навсякъде. Всеки иска да отиде в Мурманск, модата за мистериозния руски север се завърна.Вашата човешка енергия в района на Мурманск е по-мощна от който и да е ядрен кораб“, заключи Наталия Виртуозова, генерален директор на изложбата-форум „Русия“.

Източник: ТАСС, превод: С. Т.

Станете почитател на Класа