501-и строителен участък на ГУЛАГ. Какво знаем за новата колония на Навални

501-и строителен участък на ГУЛАГ. Какво знаем за новата колония на Навални

Руският опозиционер Алексей Навални беше преместен в място, наречено "Полярен вълк". Какво представлява то?

Преди 62 години на мястото на бивш трудов лагер на съветското Главно управление на трудово-изправителните лагери (ГУЛАГ) изниква наказателната колония, където от скоро се намира руският опозиционер Алексей Навални.

Той беше осъден на 19 години затвор за "екстремизъм" по-рано тази година и досега излежаваше присъдата си в колония край Москва.

След близо 20 дни в неизвестност, в понеделник стана ясно, че той е бил преместен в колония №3 в селището Харп в Ямало-Ненецкия автономен окръг, на север от Северния полярен кръг или с други думи - в Арктика.

 

Храм в колония номер 3 "Полярен вълк"

Храм в колония номер 3 "Полярен вълк"

 

Олга Романова, ръководителка на фондация "Русь сидящая" за подпомагане на осъдени и техните семейства, и Иван Жданов, директор на Фонда за борба с корупцията (ФБК) разказват пред руската служба на Радио Свободна Европа (RFE/RL) за екстремните условия в новата колония и бъдещето на Навални в нея.

 

"Полярен вълк"

 

Колония № 3 "Полярен вълк" е създадена през 1961 г. на базата на бившето лагерно поделение на 501-ви строителен участък на ГУЛАГ. Селището Харп е създадено в рамките на колонията.

Жителите на селището са около 5 хил. души към 2021 г. Те работят основно в "Полярен вълк" или в съседната наказателна колония със специален режим "Полярна сова".

В "Полярния вълк" заедно с Навални и други политически затворници се изпращат серийни убийци, изнасилвачи и редица други престъпници, осъдени за тежки и особено тежки престъпления на 20 и повече години лишаване от свобода.

 

Село Харп

 

Село Харп

 

Олга Романова от "Русь сидящая" казва, че с организацията са се свързвали няколко затворници от колонията. Един от тях е Михаил Т., който е освободен през 2016 г., а през 2018 г. разказва на правозащитници за изтезанията в "Полярния вълк". Той казва, че през зимата затворниците са извеждани от бараките полуоблечени на двора, строявани са и им е забранявано да размахват ръце, за да не се стоплят.

"Ако някой от тях помръдне, обливат всички с вода в студа. А от пролетта започват и други беди - комарите и мухите, тук също при махане с ръка следва обливане. Цялото формирование се облива с водно оръдие", казва Романова.

 

"Жестокият полярен мраз"

 

В "Полярен вълк" има 1050 затворници. Полярната нощ там продължава 9 месеца, колонията се намира на 60 км северно от Полярния кръг, на 30 км от град Лабитнанги, сателитен град на Салехард, столицата на Ямал.

В Лабитнанги е бил затворен Олег Сенцов", украински кинорежисьор, осъден на 20 години в Русия за "тероризъм". Той прекарва пет години в колония № 8 "Бяла мечка" с по-лек режим в Ямал и по-късно разказва за изтезания и малтретиране на осъдените.

"Навални ще бъде държан в килия, поне през първата година, с много малък двор за разходки - всъщност там той дори не може да види небето, защото дворът е толкова малък", казва Иван Жданов, директор наФБК, чийто предшественик е именно Навални.

По-рано във вторник Навални написа в социалната мрежа Х, че вече е излизал на разходка в зоната за упражнения, която по негови думи се намирала в съседна килия, чийто под е бил покрит със сняг.

Жданов казва, че Харп труднодостъпно място - невинаги е възможно да се стигне дотам със самолет, отнема много време да се стигне с влак. "Като цяло това са трудни условия от физическа гледна точка", добавя Жданов. "Все още не е ясно как полярната нощ, полярният ден ще се отразят на [Навални], на здравето му, как ще му се отрази жестокият полярен мраз".

Той добавя, че докато екипът на опозиционера го е издирвал във всички руски колонии, е установил, че ръководителят на Федералната служба за изпълнение на наказанията Аркадий Гостев се е отбил в селището Харп и лично е посетил ямалските "полярни колонии" тази година.

"Това е много необичайно за началника на отдела, той не ходи в колониите просто ей така, особено толкова далеч, отвъд Полярния кръг. Много е вероятно това пътуване да е било просто подготовка за изпращането на Алексей Навални", казва Жданов.

По думите му в тази колония общуването на Навални с адвокатите му ще е по-ограничено от преди, тъй като липсват системи като „FSIN-писмо“ или „Зонателеком“, с които може например да се изпращат имейли. Вместо това биха могли да се изпращат писма по пощите, които обаче няма гаранция, че ще стигнат до получателя.

Романова казва, че има такива системи, но те са били деактивирани преди пристигането на Навални. "До днес “Зонателеком” работеше перфектно в ИК-3! Доколкото разбрах, от днес просто е изключен. Надявам се това да е някакъв проблем, но засега това изглежда неслучайно съвпадение“, добавя тя.

 

Пътят до затвора

 

Алексей Навални беше отровен с Новичок на 20 август 2020 г. и беше излекуван в Германия. При кацането си в Москва на връщане през 2021 г. беше задържан с аргумента, че е била нарушена стара условна присъда и беше осъден на 3 години и половина затвор. През 2022 г. присъдата му беше увеличена с още 9 години, а през 2023 - с още 19.

Присъдата се възприема като възмездие за усилията му да разкрие това, което той описва като повсеместно беззаконие, корупция и репресии на президента Владимир Путин и неговата политическа система.

Навални все още опитва да играе ролята на опозиционен агитатор чрез социалните мрежи. Това обаче е значително по-трудно, откакто влезе в колонията във Владимирска област, близо до Москва, където беше допреди 20 дни.

Там Навални беше държан предимно в карцер, а сътрудниците му редовно призоваваха да му бъде оказана медицинска помощ, тъй като изглежда значително по-слаб и болен.

 

Станете почитател на Класа