Захарова: Киев планира антируска провокация с токсични вещества, нещо подобно на Буча

Захарова: Киев планира антируска провокация с токсични вещества, нещо подобно на Буча

Киев планира поредна провокация с използване на западно произведени токсични вещества, за да обвини Русия в предполагаемо използване на химически оръжия. Това каза на брифинг говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС. "За Буча няма нищо: нито имена, нито дати на раждане, нито паспортни данни, те просто не съществуват. Те не съществуваха, защото всичко беше провокация", отбеляза тя. "Киевският режим е планирал нещо подобно и този път. Не е изключено да организира нова антируска провокация с използване на токсични вещества западно производство, за да инициира нова кампания в ООН и световните медии за обвинения срещу страната ни за уж умишлено използване на химическо оръжие”, посочи дипломатът.

 

 

Както подчерта Захарова, според наличната информация Службата за сигурност на Украйна (ССУ) активно участва в подготовката на провокация, към която е привлечена за сътрудничество украинската компания Realab, базирана в Киев. "Тя е специализирана във вноса на химически реагенти и прекурсори. Чрез тази компания през октомври-ноември тази година беше закупена т. нар. малка партида триетаноламин и азотсъдържащо натриево съединение, произведено от американската компания Honeywell Research Chemicals в Германия. Фирмата е американска, намира се в град Зелц (Германия)”, допълни тя.

Захарова отбеляза, че триетаноламинът е включен в химичното приложение на Конвенцията за химическите оръжия и подлежи на ежегодно деклариране. „Това съединение е прекурсор за синтеза на токсично вещество с блистерно действие, а именно азотен иприт. Азотсъдържащите натриеви съединения са силно токсични, а вредното им действие е подобно на цианида, продължи Захарова. „Според руските експерти тези химикали могат да бъдат използвани от ССУ за производство на бойно химическо вещество с цел провеждане на ограничена по мащаб провокативна акция на територия, контролирана от киевския режим в зоната на действие на нашите войски".

Според Мария Захарова, в контекста на нарастващата умора на света от режима в Киев и намаляването на финансовата и военна помощ от Запада, Киев е готов да предприеме всякакви стъпки, за да върне въпросите на украинския конфликт начело в международния дневен ред. "Режимът на Зеленски продължава ревностно да изпълнява инструкциите на своите отвъдморски господари, да води война до последния украинец. Абсолютно не ги интересува какви ще са последствията след тази провокация, както абсолютно не им пукаше какви последствия ще има след използването на обеднени снаряди с уран, дошли от Великобритания за киевския режим. Зеленски и цялата му шайка абсолютно не се интересуват от последствията, пред които ще се изправи собственото му население, ако тази провокация бъде извършена“, заключи Захарова.

Станете почитател на Класа