Нови критики срещу Залужни в Украйна

Нови критики срещу Залужни в Украйна

Пълна демобилизация на военнослужещи, прослужили определен период от време, е невъзможна, докато тече войната. Но е напълно възможно да се осигури честна ротация на единиците. Това каза депутатът Маряна Безуглая, която е един от съавторите на нашумелия законопроект за засилване на мобилизацията, предаде УНИАН.

Каква демобилизацията, когато руснаците ще дойдат и ще изнасилят и убият семейството ви? Буча си спомня. Пълна демобилизация е възможна едва след края на войната“, подчерта тя.

Безуглая смята за доста „работещ вариант“ правото на „уволнение след определен период на служба при мобилизация“. Според нея вече е невъзможно да се осигури такова право на тези, които са прослужили 18 месеца или 24 месеца. Но тя прехвърля вината за това на командването на въоръжените сили на Украйна като цяло и в частност на главнокомандващия Валерий Залужни.

„Ако Залужни знаеше как и искаше да организира ротации и да се занимава с резервите, което е пряка отговорност на ръководителя на въоръжените сили на Украйна, тогава примерно можеше да се говори за право на уволнение след 24 месеца мобилизация. Той има милионни въоръжени сили, но позволява на някои да седят спокойно отзад, докато унищожава други в битка“, казва Безуглая.

Според нея Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна сега лобира за изключване от законопроекта на елементи, които изискват ротация на части, които се бият на фронтовата линия.

"Пак да хленчим от липсата на боеприпаси, ще компенсираме с хора. Скромно премълчават, че 700 хиляди могат да се ротират, възстановяването и тренировките да се планират нормално", възмущава се народният депутат.

Безуглая отбелязва, че Генералният щаб трябва да планира сега да замени онези, които се бият от 24 февруари 2022 г., но той като по въпроса досега не е направено нищо, уволнението след 24 месеца служба все още не е възможно.

"Срокове, ротации - защитавам и ще защитавам всичко това. Но отчаянието се натрупва“, пише народният депутат.

В края на ноември народният депутат от управляващата партия Слуга на народа Маряна Безуглая шокира украинското общество с внезапната си и доста остра критика към главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, когото много украинци възприемат като спасител на държавата. Народният депутат го обвини в липса на ясна позиция стратегия за действие във войната и призова началника на армията да подаде оставка.

Според някои наблюдатели Безуглая, която е член на президентската партия, всъщност просто изпълнява задачата на президентската администрация да дискредитира популярния генерал.

Самият Володимир Зеленски изрази недоволство от тази публична кавга.

 

Станете почитател на Класа