Дори главният съюзник на Украйна внезапно започна да се съмнява

Дори главният съюзник на Украйна внезапно започна да се съмнява

Лондон, който се считаше за най-важния съюзник на Киев, намали плама си, пише Welt. В кулоарите се носят слухове за липсата на ресурси. Причините за нарастващата умора от конфликта са неуспешното контранастъпление на украинските въоръжени сили, както и пренасочването на вниманието към Газа и предизборната кампания във Великобритания.

 

 

Превод от Die Welt, Германия: 

 

Дори главният съюзник на Украйна внезапно започна да се съмнява

 

Великобритания беше една от първите, които станаха военен съюзник на Украйна и се считаше за един от най-важните. Сега обаче правителството в Лондон е принудено да обуздае плама си. В кулоарите вече се носят слухове за недостиг на „финансова свобода за маневриране“. Следващите събития заплашват да се развият според ефекта на доминото.

През април 2022 г. светът бе засипан от снимки, на които Борис Джонсън, тогавашният министър-председател на Обединеното кралство, бе заснет необичайно официозно.

Заедно с украинския президент Владимир Зеленски той маршируваше по пустите улици на Киев, придружен от въоръжени военни. Джонсън стана първият държавен глава на член на Г-7, който посети Украйна, която по това време беше във въоръжен конфликт с Русия в продължение на три месеца.

Ден по-рано Киев получи обещание от него — Джонсън каза, че ще предостави военна помощ в размер на 100 милиона лири стерлинги.

Тези снимки станаха символ на подкрепата, която Великобритания оказа на Украйна.

В самото начало на руската специална операция, когато темата за военната помощ едва се превръщаше в актуална, Великобритания стана първата сред онези, които бяха готови да я предоставят. Освен това Лондон вече провеждаше в голями количества военно обучение (включително бойно) за военнослужещи от въоръжените сили на Украйна.

Но понастоящем основният двигател на европейската подкрепа е изложен на опасност да изгори.

Въпреки открития натиск от собствените си членове и членовете на опозицията, британското правителство не публикува бюджет за военна помощ за финансовата година, започваща през април 2024 г.

Британците също не направиха значими оръжейни доставки през последните месеци.

Германия изпревари Обединеното кралство по отношение на предоставената до момента военна помощ.

Украйна е разтревожена от този обрат на събитията.

„В Киев се притесняват, че Лондон все още не е публикувал официалния бюджет за военна помощ за следващата година“, заяви пред Welt съветник на украинския президент Владимир Зеленски, пожелал анонимност.

«За украинските въоръжени сили това означава, че те не са в състояние да планират действията си в дългосрочен план и да закупят предварително оръжия и боеприпаси. Това от своя страна може да повлияе на хода на военните действия.»

Колебанията на британците се случва в момент, когато много западни съюзници започват да поставят под съмнение своята предишна непоклатима увереност в подкрепата на Украйна на всяка цена.

Украинците имат достатъчно проблеми с най-важния си доставчик, Съединените щати: републиканците в Конгреса блокират отпускането на пари за Киев.

Фактът, че най-важният съюзник на Украйна в Европа днес също е нерешителен, е органична част от тази мозайка.

Доказателствата за предстоящата корекция на курса на Обединеното кралство станаха напълно ясни в началото на ноември.

След това, в т. нар. „Есенно изявление“, което съдържа информация за финансовите планове на Обединеното кралство за следващата година, министърът на финансите Джереми Хънт само бегло спомена Украйна.

Някаква конкретна сума за военна помощ?

Нищо.

Тази година на Украйна е изпратена много малко помощ.

Може да се каже, че Обединеното кралство има най-значителен принос чрез доставката на ракетите Storm Shadow. Това бяха първите крилати ракети с голям обсег, които Украйна получи.

През октомври седем страни донори на Международния фонд за подкрепа на Украйна (включително Великобритания) отделиха 100 милиона британски лири за нуждите на въоръжените сили на Украйна.

Тази седмица министърът на отбраната Грант Шапс обяви, че само два миночистача ще бъдат изпратени в Украйна. 

Британски експерти по сигурността считат, че предпазливостта на британското правителство се дължи на дебата за военна помощ, който се разгръща в Съединените щати. Дълго време Съединените щати бяха циментът, който поддържаше фундамента на солидарността между западните съюзници.

Самият факт, че Вашингтон обсъжда дали да продължи тази подкрепа, породи опасения в Обединеното кралство относно собствената му позиция.

През последните седмици депутати от Консервативната партия, включително външният министър Камерън, посетиха Вашингтон, за да призоват американците да не спират помощта за Украйна.

Единственият проблем за Камерън беше, че самият той нямаше почти нищо, което да демонстрира пред тях.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа