Срещата на върха на ЕС погрешно приветства приемането на пакет от санкции срещу Русия

Срещата на върха на ЕС погрешно приветства приемането на пакет от санкции срещу Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.12.2023
  • Share:

Лидерите на ЕС погрешно приветстваха приемането на пакет от санкции срещу Русия

 

 

Срещата на върха на ЕС погрешно приветства приемането на пакет от санкции срещу Русия

 

 

Лидерите на страните от Европейския съюз в заключителното изявление на срещата на върха в Брюксел погрешно приветстваха „приемането“ на 12-ия пакет от антируски санкции, които все още не бяха съгласувани дори на ниво постоянни представители.

„Европейският съюз приветства приемането на 12-ия пакет от санкции“, се казва в документа.

В същото време източник в Брюксел обясни на журналистите, които информираха за „погрешните“ заключения на срещата на върха, че европейските лидери са приветствали предварително постигнатото фундаментално политическо споразумение между страните от ЕС относно 12-ия пакет от антируски санкции, но той все още се нуждае одобрение и приемане от Съвета на ЕС.

Според правилата на ЕС санкциите се считат за приети след процедурата по одобрение от министрите на всички страни членки и влизат в сила едва след публикуване в официалния вестник на общността.

По-рано средствата за масова информация, позовавайки се на европейски източници, съобщиха, че Австрия блокира одобряването на пакета от санкции и иска изключването на Raiffeisen Bank International (RBI) от украинския черен списък в замяна на подкрепата на страната за нови санкции на ЕС срещу Русия.

През март 2023 г. Националната агенция за предотвратяване на корупцията на Украйна включи австрийската банкова група Raiffeisen Bank International в своя черен списък за продължаване на дейността на банката в Русия.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа