Президентът на Cop28 каза, че фирмата му ще продължи да инвестира в петрол

Президентът на Cop28 каза, че фирмата му ще продължи да инвестира в петрол
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.12.2023
  • Share:

Президентът на срещата на върха за климата Cop28 ще продължи с рекордните инвестиции на неговата петролна компания в производството на нефт и газ, въпреки координирането на глобална сделка за „преход" от изкопаеми горива. Султан Ал Джабер, който е и главен изпълнителен директор на националната нефтена и газова компания на Обединените арабски емирства Adnoc, каза пред Guardian, че компанията трябва да задоволи търсенето на изкопаеми горива.
„Моят подход е много прост: ние ще продължим да действаме като отговорен и надежден доставчик на нисковъглеродна енергия и светът ще се нуждае от барели с най-ниско съдържание на въглерод на най-ниска цена", каза той, твърдейки, че въглеводородите на Adnoc са с по-ниско съдържание на въглерод, защото се извличат ефективно и с по-малко изтичане в сравнение с други източници.
„В края на краищата не забравяйте, че търсенето е това, което ще реши и диктува какъв вид енергиен източник ще помогне да се посрещнат нарастващите глобални енергийни изисквания", добави той. Той се позова на констатациите на Междуправителствения панел по изменението на климата, че светът все още ще се нуждае от малко количество изкопаеми горива през 2050 г., дори когато достигне нетни нулеви емисии на парникови газове, което е необходимо за ограничаване на глобалните покачвания на температурата до 1,5C над прединдустриалните нива.
Ал Джабер каза, че инвестиционните му планове са жизнеспособни в границите от 1,5C. „Светът продължава да се нуждае от нисковъглероден петрол и газ и евтин петрол и газ. Когато търсенето спре, това е съвсем различна история. Това, което трябва да направим точно сега, е да декарбонизираме настоящата енергийна система, докато изграждаме новата енергийна система".
Adnoc планира 150 милиарда долара за седем години в нефт и газ, което според Ал Джабер ще поддържа текущите нива на производство, вместо да увеличи производството. Той каза, че Adnoc се отказва от голяма част от потенциалния си добив.
Ал Джабер беше широко хвален от делегатите на срещата на високо равнище Cop28, която завърши в сряда сутринта с глобално споразумение, призоваващо „страните да допринесат за ... прехода от изкопаеми горива в енергийните системи, по справедлив и справедлив начин, ускорявайки действията в това критично десетилетие, така че да постигнем нетна нула до 2050 г. в съответствие с науката."
За първи път от 30 години преговори за климата бе приета глобална резолюция, насочена към бъдещето на всички изкопаеми горива. Сделката беше призната за недостатъчна, за да предотврати най-лошите въздействия на климатичната криза и беше критикувана от развиващите се страни, че не са им предоставили гаранции за така необходимото финансиране, но беше широко приветствана като важна стъпка.
Кампаниите за климата критикуваха плановете на Ал Джабер за Adnoc. Хариет Сингх, директор на Инициативата за договора за изкопаеми горива, каза: „Като председателстваща нация на Cop28, ОАЕ трябва да създадат прецедент. Богатите държави трябва да демонстрират осезаеми действия, за да зачитат духа на Парижкото споразумение. Всичко друго хвърля сянка на съмнение върху трудно спечелените резолюции, взети на конференцията за климата в Дубай".
Катрин Абреу, старши сътрудник в мозъчния тръст E3G, каза, че прогнозите показват, че търсенето на петрол и газ скоро ще спадне. „Всеки производител на изкопаеми горива смята, че техните изкопаеми горива са специални изкопаеми горива, които не причиняват изменение на климата, и в продължение на десетилетия те успяха да се крият зад глобално споразумение за климата, което не успя да направи връзката. Но завесата най-накрая е разкъсана и твърде бавно, но сигурно ситуацията ще се промени", каза тя.
Ал Джабер приветства сделката, сключена в Cop28, като „безпрецедентна и историческа". Той разкри чувствата си, когато преговорите се проточиха от вторник вечерта до ранните часове на сряда. „Това беше моментът, в който внезапно осъзнах, че наблюдавам как консенсусът оживява, тогава осъзнах, че наистина, нещо се случва тук. Тогава разбрах, че започнах да се свързвам със собствените им сърца, със собствените им умове и те започнаха да помагат за по-доброто оформяне на плана. И разбрах, че ние сме на път да направим история. И тогава наистина получих пълната си мотивация." каза той.
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа