За отношенията между Обединеното кралство и ЕС

За отношенията между Обединеното кралство и ЕС
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.12.2023
  • Share:

Дейвид Камерън каза „Горещината и гнева са изчезнали от отношенията между Обединеното кралство и ЕС", говорейки надълго за глобалната позиция на Обединеното кралство след Брекзит, за първи път, откакто стана външен министър.
Камерън каза на комисията по европейските въпроси на лордовете, че отношенията между Лондон и Брюксел са по-добри, отколкото са били от известно време, отчасти благодарение на рамката от Уиндзор, договорена от министър-председателя Риши Сунак.
Коментарите на Камерън отбелязват най-подробната му оценка досега за мястото на Великобритания в света, откакто той напусна поста министър-председател през 2016 г., и контрастират с прогнозите, които направи по време на кампанията за Брекзит, когато той предупреди, че „напускането на ЕС ще означава отдалечаване от света".
„Много топлина и гняв произлязоха от връзката. Сега е много по-функционална и мисля, че функционира добре. Решихме да не сме членове, но можем да бъдем приятели, съседи и партньори. Правим това партньорство да работи толкова добре, колкото можем." каза той на членовете на комисията.
Камерън искаше да не критикува излизането на Обединеното кралство от ЕС по време на първото си изслушване в комисията, откакто Сунак го назначи за външен министър миналия месец, въпреки че ръководеше кампанията за предотвратяване на Брекзит преди седем години.
Той говори за ползите от Брекзит, които според него позволяват „Великобритания да бъде достатъчно голяма, за да има значение, но достатъчно малка, за да бъде пъргава. Няма смисъл да напускате и да не се възползвате от напускането". Едно от тези предимства, каза той, е възможността за влизане в търговски пактове като Всеобхватното и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство с Канада, Япония и девет други страни.
Камерън обаче предупреди за риска от твърде голямо отклонение от европейските стандарти, което би могло да отреже Великобритания от достъпа до континенталните пазари. „Нека не се разминаваме заради това", каза той, говорейки конкретно за необходимостта от поддържане на достатъчно строг контрол за защита на данните, за да можем да търгуваме с ЕС. „Но ако има неща, които можем да направим, за да намалим бюрокрацията, да помогнем на бизнеса, да помогнем на нашите предприемачи, нека направим тези неща."
Камерън също така призова политиците от САЩ и ЕС да предадат нови пакети подкрепа на Украйна, като предупреди, че ако не го направят, това ще представлява „коледен подарък за Владимир Путин".
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа