Гвиана и Венецуела обещахада не използват сила в спора за богат на петрол регион

Гвиана и Венецуела обещахада не използват сила в спора за богат на петрол регион
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.12.2023
  • Share:

Лидерите на Гвиана и Венецуела обещаха на напрегната среща, че никоя от страните няма да използва заплахи или сила срещу другата, но не успяха да постигнат споразумение за това как да разрешат горчивия спор за огромен граничен регион, богат на петрол и минерали. Вместо това съвместна комисия, съставена от външните министри на двете страни и други официални лица, ще се заеме с проблема, като докладът се очаква до три месеца.
Президентът на Гвиана Ирфаан Али и президентът на Венецуела Николас Мадуро се съгласиха да се срещнат отново в Бразилия в рамките на три месеца или в друго договорено време, според декларация от 11 точки. Те също така се съгласиха „да се въздържат, независимо дали с думи или дела, от ескалация на конфликт". Декларацията бе прочетена късно в четвъртък на пресконференция, на която не бяха допуснати въпроси.
Напрежението около граничния регион Есекибо породи опасения за военен конфликт, въпреки че мнозина смятат, че това е малко вероятно. Венецуела настоява, че Есекибо е бил част от нейната територия по време на испанския колониален период и твърди, че Женевско споразумение от 1966 г. между Венецуела, Великобритания и тогавашната Британска Гвиана, сега Гвиана, анулира границата, начертана през 1899 г. от международни арбитри.
Вековният спор наскоро беше възобновен с откриването на петрол в Гвиана. Спорът ескалира, когато Венецуела съобщи, че нейните граждани са гласували на референдум на 3 декември да претендират за две трети от по-малкия си съсед.
Продължилата много часове среща между двамата лидери се състоя на главното международно летище в източния карибски остров Сейнт Винсент, на която присъстваха различни карибски премиери.
В декларацията се отбелязва безизходицата между Али и Мадуро. В нея се казва, че Гвиана вярва, че граничният спор трябва да бъде решен от Международния съд в Холандия, а Венецуела не се е съгласила с това и не признава съда и неговата юрисдикция в спора.
По-рано през деня правителството на Гвиана излезе с изявление, в което се казва, че „Есекибо не подлежи на преговори или обсъждане". Али повтори тези коментари по време на пресконференция, която проведе по време на почивката на разговорите си с Мадуро. „Всичко това принадлежи на Гвиана", каза Али, сочейки дебела кожена гривна на дясната си китка с очертанията на Гвиана. „Никаква наративна пропаганда (или) указ не може да промени това. Това е Гвиана. Гвиана не търси война, но Гвиана си запазва правото да работи с всички наши партньори, за да гарантира отбраната на нашата страна", каза той.
Мадуро каза преди срещата „Ще се възползваме максимално от това, така че нашата Латинска Америка и Карибите да останат зона на мир".
Двамата президенти стиснаха ръце преди разговорите си, докато лидерите около тях ръкопляскаха.
Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби каза, че служители на администрацията на Байдън следят отблизо нарастващото напрежение. „Не искаме да видим, че това се случва. Няма причина за това и нашите дипломати са ангажирани в реално време." каза Кърби.
Президентът на Венецуела нареди на държавните компании да проучват и експлоатират петрола, газа и мините в Есекибо. И двете страни са поставили армията си в бойна готовност.
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа