Съдия спря делото на Тръмп за намеса в изборите през 2020 г

Съдия спря делото на Тръмп за намеса в изборите през 2020 г
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.12.2023
  • Share:

Делото на Доналд Тръмп за намеса в изборите през 2020 г. във Вашингтон ще бъде спряно, докато бившият президент продължава твърденията си, че има имунитет срещу наказателно преследване, постанови съдията, който наблюдава делото.
Окръжният съдия от САЩ Таня Чуткан се съгласи „да спре всяко по-нататъшно производство, което би придвижило делото към съдебен процес или би наложило допълнителна тежест на съдебен спор върху ответника". Но съдията каза, че ако делото се върне в нейния съд, тя „ще прецени по това време дали да запази или продължи датите на всички бъдещи крайни срокове и производства, включително процеса, насрочен за 4 март 2024 г.".
Въпросът е обжалване миналата седмица от адвокатите на Тръмп на заповед от Чуткан, която отрича техните твърдения, че делото трябва да бъде прекратено на основание имунитет. Екипът на специалния прокурор Джак Смит също поиска от Върховния съд да се заеме с непроверения от правна гледна точка въпрос.
„Прокуратурата има една цел в този случай: незаконно да се опита да съди, осъди и осъди президента Тръмп преди избори, на които той вероятно ще победи президента Байдън. Това представлява явен опит за намеса в президентските избори през 2024 г. и за лишаване от избирателни права на десетките милиони избиратели, които подкрепят кандидатурата на президента Тръмп" пишат адвокатите на защитата.
Въпросът е от първостепенно значение и за двете страни, като се има предвид, че решение в полза на Тръмп вероятно ще дерайлира делото, тъй като проточеното обжалване може да забави процеса доста след планираната начална дата на 4 март. Тръмп е изправен пред обвинения, че е планирал да отмени изборите през 2020 г., след като загуби от демократа Джо Байдън, а той отрича да е направил нещо нередно.
Отделен потенциален проблем за прокуратурата се разви в сряда, когато Върховният съд каза, че ще преразгледа обвинение за възпрепятстване на официално производство, което Министерството на правосъдието повдигна срещу повече от 300 участници в бунта на 6 януари 2021 г. в Капитолия на САЩ. Това е сред четирите обвинения, повдигнати срещу Тръмп от Смит, което означава, че решение на висшия съд е в полза на обвиняемите в бунта.
Отлагането до след изборите очевидно би било от полза за Тръмп, особено след като, ако бъде избран за президент, той ще има правомощието да се опита да нареди на министерството на правосъдието да отхвърли федералните дела.
„Освен незаконните пристрастни мотиви на прокуратурата, няма убедителна причина тази дата (4 март 2024) да бъде запазена, особено за сметка на президента Тръмп и първостепенния интерес на обществото да се гарантира, че тези въпроси от изключително конституционно значение се решават по подходящ начин, с пълно и внимателно разглеждане на всички съответни органи и аргументи", пишат адвокатите.
Екипът на Смит едновременно поиска от апелативния съд на САЩ за веригата на окръг Колумбия да ускори разглеждането на жалбата на Тръмп, като написа: „Обществото има силен интерес този случай да премине към съдебен процес своевременно. Процесът обаче не може да продължи преди разрешаването на междинната жалба на ответника."
Екипът на Тръмп ясно се противопостави на това искане, като каза, че случаят представя „нови, сложни и чувствителни въпроси от дълбоко значение. Дали президент на Съединените щати може да бъде наказателно преследван за официалните си действия като президент е в основата на нашата система от разделени власти и ще стои сред най-значимите въпроси, решавани някога от този съд. Очевидният обществен интерес се крие във внимателното и съзнателно разглеждане от съда на тези важни въпроси с най-голямо внимание и усърдие" пишат те.
Върховният съд посочи, че ще реши бързо дали да разгледа делото, като нареди на адвокатите на Тръмп да отговорят до 20 декември. Кратката заповед на съда не сигнализира какво ще направи в крайна сметка. Делото във върховния съд обикновено продължава няколко месеца, от момента, в който съдиите се съгласят да го разгледат, до окончателното решение. Смит моли съда да действа с необичайна, но не и безпрецедентна скорост.
Ако съдиите откажат да се намесят в този момент, обжалването на Тръмп ще продължи в апелативния съд на САЩ за Вашингтон. Смит каза, че дори едно бързо апелативно решение може да не стигне до върховния съд навреме за преглед и последна дума преди традиционната лятна ваканция на съда.
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа