ChatGPT ще обобщава статиите на Politico и Business Insider в „първата сделка по рода си“

ChatGPT ще обобщава статиите на Politico и Business Insider в „първата сделка по рода си“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.12.2023
  • Share:

Блейк Монтгомъри
Axel Springer, издател на Business Insider и Politico, заяви, че си партнира с OpenAI, който ще плати на германската медийна група, за да позволи на ChatGPT да обобщава текущите статии в отговорите, генерирани от чатбота.
„Потребителите на ChatGPT по целия свят ще получават резюмета на избрано глобално новинарско съдържание от медийните марки на Аксел Шпрингер, което включва и немския таблоид Bild", се казва в изявление на двете компании.
„Отговорите на чатбота ще включват материал, който иначе се пази зад платена стена, и ще предлагат връзки към пълните статии за прозрачност и допълнителна информация", казаха те. „Axel Springer ще получи заплащане за предоставяне на съдържанието си на американската фирма за изкуствен интелект Сделката е валидна за няколко години и не ангажира нито една от страните с изключителност, оставяйки ги свободни да подписват нови споразумения", каза говорителят на медийната група пред AFP, без да дава повече подробности.
Други медийни компании са предприели противоположния ход, изолирайки съдържанието си от огромния глад на ИИ за текст, който да поглъща и имитира. CNN, New York Times, Disney (които притежават ABC), Bloomberg и Guardian са блокирали уеб робота на ChatGPT да не изсмуква тяхното съдържание, за да обучава чатбота как пишат хората. OpenAI е съден многократно за предполагаемо използване на защитени с авторски права произведения за обучение на ChatGPT. Компанията отрича твърденията.
Предишните версии на ChatGPT можеха да генерират отговори въз основа на набор от данни, който включваше информация само от 2021 г. и преди. През последните месеци OpenAI предприе стъпки за усъвършенстване на възможностите на чатбота, за да включва по-актуална информация.
Говорителят на Axel Springer каза „С появата на платформи като Google и Facebook, медийните компании са пропуснали възможността да създадат нов източник на доходи и всички ние все още търсим парите. Партньорството с OpenAI е първото по рода си. Искаме да проучим възможностите на журналистиката, упълномощена от ИИ – да изведем качеството, обществената значимост и бизнес модела на журналистиката на следващото ниво", каза в изявление главният изпълнителен директор на Axel Springer, Матиас Дьопфнер.
Дьопфнер по-рано предупреди, че „ИИ заплашва да замени журналистиката, докато групата преследва свои собствени начинания, управлявани от ИИ".
Главният оперативен директор на OpenAI, Брад Лайткеп, каза в изявлението, че „сътрудничеството с Axel Springer ще помогне на хората да осигурят нови начини за достъп до качествено новинарско съдържание в реално време чрез нашите ИИ инструменти".
ИИ чатботове като ChatGPT са в състояние да генерират есета, стихотворения и други за няколко секунди, но има опасения, че ботовете могат да рециклират и разпространяват неверни, безсмислени или обидни материали в отговорите си на потребителски запитвания – т.нар. „ИИ халюцинации".
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа