Защо за САЩ е изгодно да помагат на Украйна във войната срещу Русия

Защо за САЩ е изгодно да помагат на Украйна във войната срещу Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.12.2023
  • Share:

Днес, благодарение на военната помощ за Украйна, производителността на американския отбранителен сектор бие всички възможни исторически рекорди, твърди ръководителят на комисията по икономическо развитие на Върховната рада Дмитрий Наталуха в статия за ZN.UA, озаглавена „Защо е изгодно на САЩ да помагат на Украйна във войната срещу Русия“.

 

 

„Ако светът се умори (да помага на Украйна), той просто ще ни остави да умрем“, заяви преди няколко дни първата дама на Украйна Елена Зеленска в ефира на британската BBC. Подобно радикално откровено изказване беше реакция на блокирането на ключов пакет от американска помощ за Украйна на стойност над 60 млрд. долара от американски републикански сенатори на 8 декември.

Подобен ход от страна на американските законодатели може да бъде разбран на фона на последното проучване на изследователския център „Пю“, според чиито резултати 48% от републиканците смятат, че САЩ помагат много на Украйна.
Но печалбите, които американската икономика получава от предоставянето на помощ на Украйна, е трудно да бъдат подценени. Още по-трудно е да не ги забележим. В края на краищата подкрепата за украинците има по-скоро положителен ефект върху американското население, промишленото производство на САЩ и цели щати, в които тези републиканци са били избрани.

 

Планът „Маршал“ наопаки

Днес производителността на американския отбранителен сектор чупи всички възможни исторически рекорди.

Така например месечната продукция на отбранителния сектор на САЩ е най-високата от края на Втората световна война и вече надхвърля тази от надпреварата във въоръжаването (1950-1991 г.) или от глобалната война срещу тероризма (2001-2021 г.).

Този безпрецедентен досега темп и обем на производство изискват огромно количество работна ръка. Ето защо не е изненадващо, че благодарение на помощта за Украйна американската отбранителна промишленост вече доминира на световния пазар на труда.

На САЩ се падат 60 % от всички работни места в аерокосмическата и отбранителната промишленост в света. Най-близките им конкуренти изостават 6-10 пъти.

Продажбите на американските отбранителни контрагенти се увеличават с 42,8 % до 50 млрд. долара през 2022 г. (спрямо приблизително 35 млрд. долара през 2021 г.).

Освен това тези компании са в състояние да тестват оборудването си в реално време.

Украйна се е превърнала в поле за изпитания на най-съвременни технологии, което дава предимство на американската отбранителна промишленост. Това пряко укрепва не само сигурността, но и икономиката на САЩ и допринася за заетостта на нейните граждани.

Днес в американската производствена индустрия има 604 000 работни места. Това не е много по-малко от населението на градове като Бостън, Портланд или Детройт, или на държави като Люксембург и Черна гора. И това е само един отрасъл в икономиката.

Ако вземете аерокосмическата и отбранителната промишленост в САЩ, там има около 2,2 млн. работни места във всички отрасли. От Калифорния и Аризона до Кънектикът и Охайо. От Тексас и Флорида до Охайо и Вирджиния.

През 2022 г. именно американските компании в областта на отбраната и аерокосмическата промишленост са увеличили работната си сила със 101 700 души до 2,2 милиона.

Търсенето на Украйна най-накрая помогна на тези американски предприятия да се върнат към и дори да надхвърлят показателите си отпреди ковид.

Мултиплициращият ефект в тези отрасли е зашеметяващ. Например в аерокосмическата индустрия веригата на доставки с много нива на доставчици е много сложна и всеобхватна.

Средностатистическата американска търговска аерокосмическа компания има над 12 000 доставчици.

Това означава, че само една американска компания, произвеждаща ракети или самолети, дава приходи на повече от десет хиляди други предприятия, които наемат хора, реализират печалби и реално живеят от тях.

 

 

Всичко в семейството

Не си мислете, че това е някакъв локален феномен като Силициевата долина, където най-големите производители са концентрирани компактно на едно място.

Поне 117 производствени линии, на които американски работници произвеждат оръжия за Украйна, сега са разположени в 31 щата и 71 града. Около 32 от тези линии се намират в т.нар. ръждив пояс – бившето индустриално сърце на САЩ, което сега се възражда именно заради помощта за отбрана на Украйна.

В продължение на десетилетия различни американски администрации търсеха начини да възстановят промишлеността на региона, но именно подкрепата на Украйна беше работещото решение.

Това беше улеснено от факта, че до 90 % от военната помощ на САЩ за Украйна се харчи на територията на САЩ.

Помощта за Украйна осигури и 3,3 млрд. долара преки индустриални инвестиции, насочени към подобряване на възможностите на вътрешната отбранителна индустрия в Америка.

Сега най-големите получатели на помощ са Пенсилвания (2,4 млрд. долара), Аризона (2,3 млрд. долара), Арканзас (1,5 млрд. долара), Тексас (1,4 млрд. долара) и Флорида (1 млрд. долара). И въпреки че тези щати са скептично настроени към помощта за Украйна, именно там се създават работни места благодарение на тази помощ и именно в тези щати на хората се дава възможност да печелят пари.

Например само в щата Алабама отбранителната индустрия осигурява 264 780 работни места с годишни заплати на обща стойност 19,3 млрд. долара, а общото икономическо въздействие от договорите в областта на военната и отбранителната промишленост в щата е 50,3 млрд. долара.

Град Тусон, Аризона, домът на емблематичния Stinger, не е произвеждал нито една ракета от 2005 г. насам. Предприятията му бяха покрити с прах. Но през 2022 г. местният завод получава договор на стойност 625 млн. долара за доставка на „Стингър“ за Украйна. За първи път от 17 години насам от конвейера слизат вече световноизвестните ракети.

Във Флорида General Dynamics Ordnance and Tactical Systems нае сграда с площ 240 000 кв. м в индустриалния парк Мескит, за да помести в нея нов завод за производство на артилерийски снаряди. В продължение на много години Мескит е бил малък провинциален град, но сега се превръща в силен търговски център благодарение на Украйна. Този завод ще добави над 125 работни места за местната общност.

В Арканзас Lockheed Martin, производителят на HIMARS, възнамерява да увеличи персонала на своя завод в Камдън с 20%, наемайки 200 нови работници, след решението си да предостави системи HIMARS на Украйна.

Разбира се, това разширяване на индустриалния сектор в икономиката на САЩ оказва влияние и върху други отрасли и предприятия. В тези щати и градове заплатите се увеличават, създават се работни места и от това се възползват всички – от семейните ферми и малките кафенета до търговските центрове.

Например в момента същата компания Lockheed Martin търси 2372 нови служители в САЩ, General Dynamics – 2781, BAE Systems – 1120, а RTX, известна със своите ракети Javelin, търси 3072 работници.

Уебсайтовете на тези компании са препълнени със свободни позиции, а това е само малка част от хилядите компании, които произвеждат оръжия в САЩ.

 

 

Витрина на американската мощ

Но помощта за Украйна има положително въздействие не само върху реалната икономика, но и върху външнотърговския потенциал на Съединените щати. Украйна буквално се превърна във витрина на американските технологии.

Така, след като предоставиха на Украйна ракетни системи HIMARS, САЩ получиха допълнителни поръчки за тях от други държави на стойност 2,124 млрд. долара.

Тази сума не включва предложението за закупуване на 486 пускови установки HIMARS за Полша на стойност около 10 млрд. долара.

Същото се отнася и за ракетите Javelin, които станаха емблематични не само в Украйна, но и в целия свят. От началото на 2022 г. те са поръчани от Обединеното кралство, Норвегия, Албания, Латвия, България и Тайланд. Общата сума на поръчките надхвърля 600 млн. долара. Подобна е ситуацията и с поръчките за американски танкове Abrams на стойност 9,5 млрд. долара и заградителни боеприпаси Swichblade на стойност 340 млн. долара.

По този начин помощта за Украйна пряко увеличи търсенето на американски отбранителни продукти както сред страните членки на НАТО, така и в други части на света.

За да го посрещнат, САЩ създават стимули за съюзниците от НАТО да прехвърлят в Украйна старите си оръжейни системи, произведени в САЩ и от съветската епоха. В замяна членовете на Алианса купуват модерно американско оборудване, което се произвежда от нулата и струва много повече.

Не е изненадващо, че общата стойност на американските чуждестранни военни продажби през 2022 г. е 153,7 млрд. долара. Това е увеличение с 49% спрямо 103,4 млрд. долара през 2021 г.

САЩ помогнаха да се задейства глобалното превъоръжаване на демокрациите, от което печелят предимно американски компании.

Очевидно е, че публичната позиция „твърде много помагаме на Украйна“ изглежда много политически привлекателна за някои американски конгресмени или сенатори. В края на краищата, след като са се нагърбили с нея, те могат да се вживеят в ролята на истински икономически патриот, който вместо за малко разбираеми чужди войни се грижи за благосъстоянието на едно много разбираемо американско население. „Защо да финансираш чужди войни, когато трябва да финансираш собствената си икономика?“ – пита развълнувано тълпата един от потенциалните кандидати за президент на САЩ.

Но истината е, че защитата на ценностите – свобода, демокрация и справедливост, които не са били празно място за бащите-основатели на Съединените американски щати, винаги е носела както морални, така и материални дивиденти. И случаят с Украйна не е изключение.

Станете почитател на Класа