Русия започна ново разследване срещу задържана журналистка от Радио "Свободна Европа"

Русия започна ново разследване срещу задържана журналистка от Радио "Свободна Европа"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.12.2023
  • Share:

Алсу Курмашева, журналистка от Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода", е в ареста от 18 октомври, след като за кратко бе задържана и преди това, през юни, при опит да напусне Русия, където тя пристигнала, за да посети майка си

Руски следователи са започнали ново разследване на задържана американската журналистка от руски произход, като я обвиняват, че е разпространила фалшива информация за руската армия, съобщи днес държавна медия, цитирана от Ройтерс и БТА.

Алсу Курмашева, журналистка от Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода", е в ареста от 18 октомври, след като за кратко бе задържана и преди това, през юни, при опит да напусне Русия, където тя пристигнала, за да посети майка си.

Работодателят ѝ заяви, че тя е несправедливо и жестоко преследвана.

Курмашева е вторият представител на медия от САЩ, задържан в Русия от началото на войната в Украйна през февруари 2022 година. Очаква се настоящият срок на предварителното ѝ задържане в родната ѝ република Татарстан да изтече на 5 февруари.

Съд я призна за виновна, че не е декларирала, че притежава американски паспорт, което е задължително според руското законодателство, и я глоби. След това тя бе обвинена, че не се е регистрирала като "чуждестранен агент" – нарушение, за което законът предвижда до пет години затвор.

Според свързаната с руската държава медия "Татар-Информ" Курмашева сега официално е била обвинена и че умишлено е събирала военна информация, която би могла да бъде използвана против Русия. По думите на медията в центъра на новите обвинения е книга, редактирана от работещата в Прага Курмашева, в която били събрани историите на руснаци, които се противопоставят на войната в Украйна.

Разследващите смятат, че редактирането и популяризирането на книгата от нейна страна е равносилно на умишлено разпространяване на фалшива информация за руската армия, подтиквано от политическа ненавист, добавя "Татар-Информ". Законът предвижда наказание от до 10 години затвор за този вид престъпление.

Агенция Ройтерс отбелязва, че руските власти към момента не са коментирали информацията от "Татар-Информ".

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа