NYT: Поляците не пропускат оръжието за Украйна, оплакват се ВСУ

NYT: Поляците не пропускат оръжието за Украйна, оплакват се ВСУ

Украинските въоръжени сили не получават военна техника поради това, че полските шофьори на камиони блокират границата със страната, съобщава The New York Times. Освен това ръководителят на комисията по транспорт и инфраструктура към Върховната рада Юлия Клименко предупреждава, че блокадата ще доведе до намаляване на прогнозирания икономически растеж на Украйна с 1% през 2023 г. Въпреки това Варшава продължава да призовава за възстановяване на системата за издаване на разрешителни на украинските превозвачи, но Брюксел дава да се разбере, че системата няма да бъде възстановена.

 

 

NYT: Поляците не пропускат оръжието за Украйна, оплакват се ВСУ

 

Блокадата на границата с Украйна от полските шофьори на камиони започва да се отразява на украинските войници, затруднявайки доставката на военни доставки до фронтовите линии, съобщава The New York Times.

Украинският войник Александър заяви на изданието, че неговата част по-специално чака доставката на два прибора за нощно виждане, които са останали в многокилометрово задръстване на границата. Той обвини превозвачите, които блокират границата, че са напълно далеч от реалността, твърдейки, че те „мият ръцете си в кръвта на хората, които чакат необходимата помощ“. Военният уточнява, че тази блокада само засилва усещането, че Украйна е изоставена.

Както припомня The New York Times, протестиращите настояват Европейският съюз да възстанови разрешителната система за украинските шофьори на камиони, която беше премахната след началото на руската спецоперация в Украйна. Брюксел обаче определя искането като неприемливо.

 

 

 

К.К

Станете почитател на Класа