Експерт коментира думите на Столтенберг за „лошите новини“ от Украйна

Експерт коментира думите на Столтенберг за „лошите новини“ от Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се налага да подготви западното обществено мнение за факта, че Украйна не може да изпълни възложените й задачи, а също така да прехвърли отговорността върху Киев за неспособността на американските оръжия да решат „всеки проблем“ на бойното поле, това заяви Владимир Жарихин, заместник-директор от Института на страните от ОНД.

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за германския телевизионен канал ARD, попитан дали очаква, че ситуацията за Киев на фронта може да се влоши, призова за подготовка за „лоши новини“.

«Изявлението на Столтенберг е, най-меко казано, желание да измъкне тихомълком НАТО от конфузната ситуация.

Тоест да представи катастрофалното поражение (на Киев) само като някакви «трудни моменти».

Той вече се налага да подготви европейската и световната общност за факта, че задачите, които бяха очертани от украинското ръководство по инициатива на НАТО, а всъщност и от американското ръководство, не са и няма да бъдат изпълнени.

Няма да има нито Крим, нито «пробив към морето», дори близо до него.

И цялото НАТО, а и целият Запад трябва да се подготвят за факта, че резултатите ще бъдат много по-скромни — «добре е поне да задържим фронта, така мислят в Алианса», каза Жарихин.

По негова оценка и Брюксел, и Киев добре осъзнават, че ситуацията е „много катастрофална за тях – последните остатъци вече биват мобилизирани, на фронта Киев вече изпраща 17-годишни деца“.

Освен това се налага Западът да защитава репутацията на американските оръжия, които в продължение на много десетилетия се считаха за най-добрите в света.

„Легендата за тях рухна, тя бе подхранвана десетилетия и се доказа, че не струва чрез военните действия със слабо въоръжен противник.

А легендата гласеше, че оръжията на НАТО са в пъти по-силни от всички останали и следователно могат да решат всеки проблем.

Оказа се, че това не е така, а същото е много сериозен сигнал за основните доставчици на тези оръжия, тоест САЩ.

Така НАТО се оправдава, прехвърляйки вината върху некадърните действия на украинското ръководство“, отбеляза Жарихин.

В същото време украинското ръководство на свой ред се позовава на недостатъчните доставки на оръжие, отбелязва експертът.

„Те един на друг си подхвърлят този „горещ картоф“, а това означава, че ситуацията на фронта е катастрофална“, отбеляза експертът.

ПП

Станете почитател на Класа