Целогодишната навигация по Северния морски път ще започне от 2024 г.

Целогодишната навигация по Северния морски път ще започне от 2024 г.
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.11.2023
  • Share:

„Целогодишното морско корабоплаване по Северния морски път ще бъде осигурено от 2024 г.", каза руският вицепремиер Александър Новак в Съвета на федерацията.
"За развитието на индустрията е създаден център за изграждане на офшорни съоръжения с голям капацитет, които могат да произвеждат масово линии за втечнен природен газ в Мурманск. В този контекст Северният морски път е от особено значение. По инструкция на председателя на правителството се работи координирано за изграждане на необходимата инфраструктура. От 2024 г. там ще бъде осигурено целогодишно корабоплаване", каза той.
Северният морски път е основната морска линия на корабоплаване в руския арктически сектор. Простира се по северните брегове на Русия през моретата на Северния ледовит океан (Баренцово, Карско, Лаптево, Източносибирско, Чукотско и Берингово морета). Маршрутът обединява европейските и далекоизточните пристанища на Русия и плавателните речни устия в Сибир в единна транспортна система. Дължината на маршрута е 5600 км от пролива Кара до залива Провидънс.
Пълното целогодишно използване на маршрута изисква подкрепа от ледоразбивач. Целият флот от атомни ледоразбивачи е под юрисдикцията на федералното държавно унитарно предприятие „Атомфлот", част от държавната корпорация „Росатом".
Източник: ТАСС, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа