Нараства военното напрежение между Северна и Южна Корея

Нараства военното напрежение между Северна и Южна Корея
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.11.2023
  • Share:

Корейската народно-демократична република ще подсили частите на въоръжените си сили, разположени в близост до демилитаризираната зона на границата с Южна Корея, с допълнителни военнослужещи и нови оръжия.

 

 

Това съобщи Ройтерс, като се позова на Корейската централна телеграфна агенция.

Според тази информация Министерството на отбраната на КНДР е обявило намерението си да разположи допълнителни „въоръжени сили и ново военно оборудване в близост до демаркационната линия“. Според изявлението на агенцията „Южна Корея ще понесе цялата отговорност, ако се стигне до необратим сблъсък между Севера и Юга“.

Като причина за решението севернокорейската агенция посочва прекратяването от страна на Сеул на част от междукорейското военно споразумение от 2018 г. в отговор на изстрелването на сателит от КНДР.

КНДР също така вече няма да спазва ограниченията, наложени от споразумението от 19 септември 2018 г. „Отсега нататък армията ни няма да бъде ограничавана от военното споразумение между Севера и Юга от 19 септември. Незабавно ще възстановим всички военни мерки, които бяха спрени по силата на военното споразумение между Севера и Юга. Ще отменим военните мерки, насочени към предотвратяване на военно напрежение и сблъсъци във всички пространства, включително по суша, море и въздух“, се казва в изявление на Министерството на отбраната на Северна Корея.

Министерството на отбраната на КНДР отбеляза, че на Корейския полуостров продължава „най-острата военна конфронтация в света“, като военният сблъсък може да се дължи на „най-малкия случаен фактор“, който може да прерасне в „тотална война“. „Днес най-опасната ситуация в зоната на военната демаркационна линия излезе извън контрол заради необратимата грешка на група военни и политически гангстери от „Република Корея“, заяви Пхенян.

На 22 ноември, според информационна агенция Йонхап, правителството на Южна Корея е решило да преустанови действието на част от споразумението за военна деескалация от 19 септември 2018 г. в отговор на изстрелването на сателит от КНДР. На 21 ноември Северна Корея прави трети опит да изстреля военен разузнавателен спътник, който според новинарската агенция на КНДР е успешен и спътникът е изведен в орбита.

Станете почитател на Класа